Als je gebruik gaat maken van de zorg van Reinier van Arkel moet je behandeling natuurlijk ook betaald worden.
Kosten
Reinier van Arkel mag pas de behandeling starten als je een zorgverzekering hebt. Je behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar via de Zorgverzekeringswet. Daarnaast betaal je mogelijk het eigen risico. Als je geen zorgverzekering hebt, overtreed je de wet en kun je een boete krijgen.
In andere gevallen wordt je behandeling vergoed via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2016 (WMO 2016) of de Wet Langdurige Zorg (WLZ).
Heb je de beschikking WLZ voor de eigen bijdrage 2022 ontvangen? Het CAK zet informatie hierover op een rij: www.hetcak.nl/zelf-regelen/eigen-bijdrage-rekenhulp
Eigen Kosten
Als je verblijft of woont bij Reinier van Arkel maak je gebruik van onze zorg- en dienstverlening. Een deel van deze kosten hoef je niet te betalen omdat je hiervoor automatisch verzekerd zijn. Het andere deel moet je wel zelf betalen. Met de folder Voor welke service betaalt u? laten wij zien waar Reinier van Arkel voor zorgt en voor welke service je zelf moet betalen.
Afspraak afzeggen
Om een behandeling te laten slagen, is het belangrijk dat behandelcontacten ook daadwerkelijk plaatsvinden. Er is een grote vraag naar onze zorg en die proberen we daarom zo efficiënt mogelijk te leveren.
Als je verhinderd bent voor een geplande afspraak met een van onze behandelaren, is het wenselijk dat je dit zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk 24 uur van tevoren, aan ons doorgeeft. Dit geldt voor werkdagen. Als je op maandag een afspraak hebt, verzoeken wij je de afzegging uiterlijk op donderdag daaraan voorafgaand aan ons door te geven. Je kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met het secretariaat van het team waar je in behandeling bent. Op deze manier kunnen we de vrijgekomen tijd efficiënt blijven besteden aan de zorg voor onze cliënten.
Voor te laat of niet-afgezegde afspraken kunnen wij €55 in rekening brengen. Deze kosten worden niet vergoed door je zorgverzekeraar.
Kosten intakegesprek
Als je na de intake niet in behandeling komt, ben je kosten verschuldigd, waaronder de kosten van het intakegesprek. De rekening gaat in de meeste gevallen rechtstreeks naar de instantie die deze vergoedt. Bij de zorgverzekeraar vindt eventueel verrekening plaats met je eigen risico. Je ontvangt de rekening voor het eigen risico van de verzekeraar.
Zorgprestatiemodel en eigen risico vanaf 2022
Per 1 januari 2022 is landelijk het zorgprestatiemodel in gegaan; een nieuwe manier van het betalen van de kosten van de geestelijke gezondheidszorg. Betaling gaat plaats vinden op basis van zorgprestaties en niet langer op basis van zorgtrajecten. Vanaf 2022 werkt het eigen risico voor ggz-behandelingen dan net als voor de meeste andere zorgsoorten.
Het eigen risico
Ggz-behandelingen voor cliënten ouder dan 18 jaar worden meestal vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Voor de meeste zorg uit de basisverzekering betaal je eigen risico. De zorgverzekeraar berekent dit per kalenderjaar. Een kalenderjaar is van 1 januari tot en met 31 december.