Arkea 01
Door toenemende druk(te) krijgt Arkea last van stress, paniek, angst en een sombere stemming. In dit verhaal vertelt ze hoe ze tot het besef kwam dat ze hulp nodig had en welke weg ze heeft bewandeld voor haar herstel.

Van welke klachten had je last voordat je hulp zocht? 

Stress, heftige paniek, angst en depressieve klachten. Vooral veel angst. Ik was eerder in behandeling geweest voor onder andere eetproblematiek. Mijn leven kende ups en downs. Ik werkte destijds als casemanager, was moeder van een kind van 2 met slaapproblemen, pleegmoeder van een puber en ik had zorgen over mijn broer die in crisis was. Tegen de klippen op bleef ik doorgaan met zorgen, wat moest ik anders? 

Wat was het moment waarop je besloot om hulp te zoeken? 

Ik had zorgverlof opgenomen om voor mijn broer te zorgen. Na twee weken ging het iets beter met hem en besloot ik weer te gaan werken. Op vrijdag belde ik met mijn manager en op maandag zou ik weer beginnen. In het weekend kon ik alleen maar denken: “Ik kan niet meer”. Ik raakte volledig in paniek bij de gedachte dat ik weer moest werken. Ik hyperventileerde en het was heel druk in mijn hoofd. Ik bleef maar malen en doemdenken. 

Op maandag heb ik me ziek gemeld. Thuis ging het bergafwaarts. Ik was oververmoeid en kon me niet meer concentreren. Ik kon niet meer voor mijn kind zorgen en ook niet voor mezelf. Ik verwaarloosde mezelf. Ik kon het met regelmaat niet meer opbrengen om op te staan, te douchen of mijn tanden te poetsen. Het ging niet meer. Toen werd me duidelijk dat dit niet zomaar over zou gaan.   

icon-quote

Ik raakte volledig in paniek bij de gedachte dat ik weer moest werken. Ik hyperventileerde en het was heel druk in mijn hoofd. Ik bleef maar malen en doemdenken. 

Welke stap heb je als eerste gezet om hulp te zoeken? 

Mijn partner zag dat het niet goed ging. Hij was begripvol. In mijn netwerk heb ik mijn problemen gedeeld en kreeg ik een tip om naar een eerstelijns psycholoog te gaan. De psycholoog heeft me geholpen met het relativeren van mijn angsten. Ook heeft ze me bewust gemaakt dat mijn lijf uitgeput was van alle stress. Dat ik moest uitrusten. Want dat wilde ik niet. Ik had een probleem en dat moest gefikst worden. Ik was druk op zoek naar oplossingen.  

Welke hulp heeft jou geholpen? 

Een psycholoog heeft me ondersteund in de eerste fase van mijn herstel. Nadat ik iets meer tot rust was gekomen, heeft een haptonoom me geholpen met weer contact krijgen met mijn lichaam, met voelen. Vervolgens heb ik ook lichaamsgerichte traumabehandeling gevolgd en systeemgerichte therapie. 
Ik heb er bewust voor gekozen om geen medicatie te gebruiken. Het was mijn overtuiging dat ik dan niet tot de kern van mijn klachten zou komen. Ik weet niet of ik daar nu nog zo tegenover sta. 

Heb je een tip voor iemand die zich herkent in jouw klachten? 

Herstel is een uniek proces. Ik heb daar mijn eigen weg in gevonden, zoals voor behandelingen kiezen die bij mij passen. Ga op zoek naar wat werkt voor jou en laat je daarin steunen. Voor mij was dat uitrusten, berusten, hoop hervinden en behandeling. Op een gegeven moment viel het kwartje. Ik was op zoek naar de perfecte versie van mezelf, maar dat is niet het doel van herstel. Ik ben nog steeds niet geheel klachtenvrij, maar ik kan wel zeggen dat ik ben hersteld van wat me is overkomen. Ik heb een superleuk leven. Met mij gaat het goed.