Erik 04
Acht jaar geleden was de somberheid zo heftig dat Erik zichzelf niet meer vertrouwde. Met een appbericht naar een goede vriendin startte de hulp. Zowel zijn naasten als professionals zorgden ervoor dat Erik kon werken aan zijn herstel.

Van welke klachten had je last voordat je hulp zocht? 

"Ik heb al vaker in mijn leven sombere periodes gekend. Dertien jaar geleden ben ik via de huisarts bij een psycholoog terechtgekomen. Met medicatie tegen mijn depressie en gedragstherapie heb ik mijn leven weer op de rit gekregen. Die medicatie heb ik na drie jaar afgebouwd en het leek allemaal vrij stabiel. Toch wist ik zelf ook wel dat het nog niet helemaal goed zat. Ik leefde met pieken en dalen en was af en toe somber. Ik maakte me vaak druk om dingen uit het nieuws, waar ik geen invloed op had, daar kon ik mezelf echt in verliezen."

Wat was het moment waarop je besloot om hulp te zoeken? 

"Acht jaar geleden begon ik weer af te glijden in mijn sombere stemming. Ik was steeds meer in mezelf gekeerd, sliep slecht en sloot mijn relatie ook een beetje buiten. Op het werk raakte ik in paniek, kon geen kritiek verdragen en verloor de grip. Ik zat in een negatieve spiraal en mijn stemming werd met de dag somberder. Op een dag waren de gedachte aan de dood zo sterk dat ik mezelf niet meer vertrouwde. Ik heb toen een goede vriendin geappt met het woord ‘Help’. Ze was er binnen een paar minuten en heeft me bij de hand genomen."  

icon-quote

Praten over je gevoelens is belangrijk, zeker als je verdrinkt in je eigen gedachten.

Welke stap heb je als eerste gezet om hulp te zoeken? 

Het appen van mijn vriendin was de eerste stap. Zij lichtte ook meteen mijn vriend in die direct naar huis vertrok van zijn werk. We zijn direct naar de huisarts gegaan. We hebben geen crisisdienst ingeschakeld, omdat we met de huisarts afspraken dat ik niet alleen bleef de eerste week. Mijn vriend, moeder en die goede vriendin zorgden dat er altijd iemand bij me was die week. Ik heb toen voor het eerst veel gepraat over mijn gevoelens. We zijn ook een app-groep gestart samen. Zo kon ik als ik hulp nodig had of even behoefte aan een praatje altijd iemand vinden.

Welke hulp heeft jou geholpen? 

Door openlijk te praten over mijn gevoelens werd ik direct een stuk minder gespannen. Bij die drie mensen die me steunden in die week voel ik me veilig. Praten over je gevoelens is belangrijk, zeker als je verdrinkt in je eigen gedachten. Na gesprekken met de psychiater heb ik een tweede diagnose, vermijdende persoonlijkheid, gekregen. Ik ben meteen weer begonnen met medicatie tegen de sombere stemming en heb bij een psycholoog schematherapie gevolgd. Die combinatie heeft me veel goed gedaan. In de therapie leerde ik kritisch te kijken naar mijn eigen gedrag en er de oorsprong van te ontdekken. Op die manier kon ik dit gedrag aanpassen, zodat ik me beter ging voelen. Dit is iets wat ik nu nog steeds toepas. 

Heb je een tip voor iemand die zich herkent in jouw klachten? 

Herstellen moet je zelf doen, maar je kunt veel steun hebben aan je beste maatjes. Wel moet je dan open en eerlijk praten over je gevoelens, stemming en klachten. Pas dan kunnen ze je ook echt steunen. Door die steun krijg je zelf meer energie om aan je klachten te werken. En die energie heb je nodig.