ADHD
Als je ADHD hebt dan ben je vaak druk en snel afgeleid. ADHD betekent aandachtstekorthyperactiviteit-stoornis. Dit betekent dat iemand aandachtsproblemen heeft en hyperactief is.
Dit komt door een kleine afwijking in de hersenen. De hersenen van iemand met ADHD reageren sneller op prikkels. Dit kan ervoor zorgen dat je moeilijk de aandacht voor iets kunt vasthouden en snel afgeleid bent. Maar je kunt ook impulsief zijn, dingen doen zonder eerst hierover na te denken. En vaak ben je ook lichamelijk onrustig.
ADHD is meestal aangeboren. Dat wil zeggen dat je aanleg hebt hiervoor. Wanneer je ouders of misschien je broers en zussen ADHD hebben, dan is de kans ook groter dat je het krijgt.
De belangrijkste klachten
Sommige mensen met ADHD hebben het meest last van de concentratieproblemen, bij anderen is de hyperactiviteit of de impulsiviteit meer aanwezig. Niet iedereen met ADHD heeft dus precies dezelfde problemen.
Wanneer je met ADHD last hebt van concentratieproblemen herken je de volgende verschijnselen:
- snel afgeleid zijn
- moeite hebben met details
- slordigheidsfouten maken
- niet goed luisteren
- alles tegelijk willen doen
- vergeetachtig zijn
- dingen kwijt zijn
Met ADHD kun je gemakkelijker de aandacht houden bij dingen die je interessant vindt. Concentratie is dus niet altijd een probleem!
Wanneer je met ADHD last hebt van hyperactiviteit herken je de volgende verschijnselen:
- niet stil kunnen zitten
- steeds met handen en voeten bewegen
- steeds een gevoel van innerlijke rusteloosheid
- niet kunnen stoppen met praten
- blijven doorgaan
- moeite hebben met ontspannen
Wanneer je met ADHD last hebt van impulsiviteit herken je de volgende verschijnselen:
- niet denken, maar doen
- al antwoord geven op een vraag voordat die vraag is afgemaakt
- in een opwelling geld uitgeven of gokken
- impulsief relaties aangaan of verbreken
- impulsief banen accepteren of ontslag nemen
Lieke Hulp vragen moet je zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen
Hulp bij ADHD
Het doel van de behandeling is het verminderen van de verschijnselen. Dit gaat vaak in combinatie met medicatie. Het is belangrijk dat je omgeving betrokken is bij de behandeling. Ook de structuur in je leven is heel belangrijk.
Wat kun je zelf doen?
- Maak een schema met tijdsblokken van een half uur voor de hele dag. Ook rusttijden en pauzes plan je in zodat elk blok gepland is
- Als voor jou visuele aanwijzingen goed werken, gebruik dan kleuren in je dagschema. Bijvoorbeeld rusttijden kun je groen maken en werktijden of schooltijden blauw en de sportclub oranje
- Als jou vaak iets te binnen schiet, je iets nieuws bedenkt of verzint schrijf het meteen op. Op die manier kun je het later weer teruglezen. Gebruik je telefoon hiervoor of zorg dat je een notitieblokje bij je hebt
- Blijf praten met de mensen in je omgeving. Ook het contact met andere mensen met ADHD, lotgenotencontact, kan je helpen
Hulp bij milde klachten
Reinier van Arkel biedt gratis online zelfhulpmodules aan. Deze trainingen werken preventief en helpen als je klachten niet te ernstig zijn. Je hoeft niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.
Ga direct naar online zelfhulp
Informatie over online zorg bij Reinier van Arkel
Aanbod van Ypse
- Voluit leven
Voor als je bewuste keuzes wil maken op basis van wat jij belangrijk vindt en wat jou voldoening geeft - E-health
Verschillende online modules die onder begeleiding doorlopen kunnen worden
Als je ondersteuning wilt bij het omgaan met je klachten, maak dan een afspraak met je huisarts.
Hulp bij ernstige klachten
Wanneer de klachten ernstiger zijn, kan de huisarts je verwijzen naar Reinier van Arkel. De behandeling bij Reinier van Arkel bestaat uit de volgende onderdelen:
- medicijnen zijn bijna altijd belangrijk bij de behandeling van ADHD
- voorlichting over ADHD
- praktische begeleiding, gericht op het aanleren van vaardigheden op het gebied van planning en organisatie. Soms helpen persoonlijke gesprekken het beste. Maar het kan ook zijn dat een groepsbehandeling beter bij jouw situatie past
- lotgenotencontact door deelname aan het groepsprogramma
Deze gesprekken zijn meestal op een locatie van Reinier van Arkel in een spreekkamer of groepskamer.
Lotgenotencontact
Impuls & Woortblind is een belangenvereniging die opkomt voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie en hun verwanten.
Ga naar de website van Impuls en Woortblind
Woon je in Den Bosch of omgeving? Ben je op zoek naar lotgenoten? Ben je een betrokkene? Wil je mensen ontmoeten die hetzelfde meemaken? Mensen om mee te praten, om samen mee te ontdekken hoe je met jouw problemen om kunt gaan? Mensen zoals jij, die hulp zoeken bij elkaar: daarvoor is steunpunt Zelfhulp Den Bosch. Er zijn er al veel zelfhulpgroepen.
Direct contact met een hulpverlener
Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers.
Steun voor familie en naasten
Tips voor naasten
- Blijf communiceren. Probeer je naaste met ADHD te begrijpen, maar geef ook jouw wensen aan. Communiceren voorkomt misverstanden en teleurstellingen
- Zoek samen naar een duidelijke oplossing bij een probleem die je beiden goed vindt
- Vaak zijn mensen met ADHD creatief en origineel in hun doen en laten. Koester die kanten ook zodat je de mindere momenten ook aankunt
- Net als iedereen is ook iemand met ADHD verantwoordelijk voor zijn eigen daden en gedrag. Als iemand een afspraak niet nakomt, kun je hier gewoon iets van zeggen
- Soms lopen dingen anders dan je verwacht. Soms is het beter dit te accepteren en je te laten verrassen
Ga voor meer tips en hulp naar MIND Naasten Centraal
Aanbod Ypse
Familieleden en naastengroep
Voor iedereen die een naaste heeft met psychische en/of verslavingsproblemen.
Mind naasten centraal
Mind Naasten Centraal ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Heb jij in je familie of directe omgeving ook daarmee te maken? Misschien wordt het je soms te veel en ben je op zoek naar hulp? De ervaringsdeskundigheid van Mind Naasten Centraal helpt je weer op weg.
Familie- en betrokkenenraad
De Familie- en betrokkenenraad heeft cursussen en hulpmiddelen ontwikkeld. Je kunt ook aan de familievertrouwenspersoon vragen stellen en om ondersteuning vragen. Kijk bij Familie en naasten voor meer informatie hierover.