Dwang
Iedereen heeft vaste gewoontes en herhaalt deze elke dag. Zoals controleren of de voordeur op slot is, de lichten uit zijn of het gas uitstaat. Dit zijn normale handelingen. Maar als je hier een groot gedeelte van de dag mee bezig bent, gaat het je leven bepalen. Dat noemen we een dwangstoornis.
De belangrijkste klachten
Dwanggedachten zijn vervelende gedachten die zich opdringen en steeds terugkomen. Dwanggedachten noemen we ook wel obsessies. Deze gedachten zorgen voor onrust en angst.
Dwanghandelingen zijn acties die achter elkaar uitgevoerd moeten worden. Dit is een manier om jezelf gerust te stellen of de angst minder te maken. Het kan zijn dat je hierbij moet tellen tot een bepaald getal.
Als je een dwangstoornis hebt dan weet je dat de gedachten en gedragingen eigenlijk niet nodig zijn. Toch kun je deze gedachten en handelingen bijna niet stoppen.
Sommige mensen met een dwangstoornis hebben alleen last van gedachten die steeds terugkomen.
Bij andere mensen komen de herhalende gedachten samen voor met herhalende handelingen. Dit noemen we een obsessieve-compulsieve stoornis. Bijvoorbeeld als iemand de dwanggedachte heeft dat hij vies of besmet is, dan gaat hij hierdoor overdreven vaak wassen en schoonmaken.
Hulp bij dwangstoornissen
Wanneer de klachten zo ernstig zijn dat de huisarts je verwijst naar Reinier van Arkel, zijn er verschillende therapievormen mogelijk. Deze gesprekken vinden meestal plaats op een locatie van Reinier van Arkel in een spreekkamer of groepskamer. Bij ernstige klachten kan de behandeling ook bij je thuis of in de kliniek plaatsvinden. Een dwangstoornis is goed te behandelen. Welke behandeling je krijgt hangt af van de klachten en van de ernst van de klachten.
Wat je zelf kunt doen bij dwangklachten
- Houd zo veel mogelijk regelmaat in je leven:
-
-
- sta op tijd op en kleed je aan
- eet drie keer per dag op vaste tijden
- blijf als het kan gewoon werken of naar school gaan
- beweeg elke dag minstens een half uur (wandelen, fietsen, zwemmen of tuinieren)
- doe dingen die je leuk vindt. Dit zorgt voor ontspanning en afleiding van je sombere gedachten
- ga bij vrienden en familie langs, ook al zie je er tegenop
- ga op je normale tijd naar bed
- drink liever geen alcohol en gebruik geen drugs
-
- Zoek steun bij mensen die je vertrouwt en leg uit waar je last van hebt. De meeste mensen hebben hier begrip voor
Hulp bij milde klachten
Reinier van Arkel biedt gratis online zelfhulpmodules aan. Deze trainingen werken preventief en helpen als je klachten niet te ernstig zijn. Je hoeft niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.
Ga direct naar online zelfhulp
Informatie over online zorg bij Reinier van Arkel
Aanbod van Ypse
- Voluit leven
Voor als je bewuste keuzes wil maken op basis van wat jij belangrijk vindt en wat jou voldoening geeft - E-health
Verschillende online modules die onder begeleiding doorlopen kunnen worden
Als je ondersteuning wilt bij het omgaan met je klachten, maak dan een afspraak met je huisarts.
Hulp bij ernstige klachten
Wanneer de klachten ernstiger zijn kan de huisarts je verwijzen naar Reinier van Arkel. Bij Reinier van Arkel krijg je voorlichting over dwangstoornissen en de behandelmogelijkheden. De behandeling is afhankelijk van de hulpvraag en jouw situatie.
Het doel van de behandeling is dat je leert omgaan met de dwanggedachten en dwanghandelingen.
- Oefenen met moeilijke situaties. Met je behandelaar bespreek je wat voor jouw moeilijke situaties zijn en welke dwanghandelingen je dan doet. Daarna ga je stap-voor-stap oefenen met situaties. Je zoekt de situaties op en leert wat je dan kunt doen om de angst te verminderen. Je leert de situaties op te zoeken zonder de dwanghandelingen uit te voeren
- Bij cognitieve gedragstherapie leer je hoe je gevoelens en gedrag kunt veranderen door anders te gaan denken. Tijdens de therapie leer je de situaties waarin je bang wordt herkennen. Vervolgens leer je in die situaties anders te denken, zodat de angst verdwijnt
- Medicijnen: bij de behandeling van een dwangstoornis worden antidepressiva gebruikt
Lotgenotencontact
Impuls & Woortblind is een belangenvereniging die opkomt voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie en hun verwanten.
Woon je in Den Bosch of omgeving? Ben je op zoek naar lotgenoten? Ben je een betrokkene? Wil je mensen ontmoeten die hetzelfde meemaken? Mensen om mee te praten, om samen mee te ontdekken hoe je met jouw problemen om kunt gaan? Mensen zoals jij, die hulp zoeken bij elkaar: daarvoor is steunpunt Zelfhulp Den Bosch. Er zijn al veel zelfhulpgroepen.
Direct contact met een hulpverlener
Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers.
Steun voor familie en naasten
Tips voor naasten
- Zoek meer informatie over dwangstoornissen, in de boekhandel, de bibliotheek of op internet
- Vraag de ander wat je kunt doen. Waar heeft de ander behoefte aan
- De ADF stichting (angst, dwang en fobie) organiseert cursussen voor de betrokkenen en hun naasten. Ga samen actief aan het werk https://adfstichting.nl/
- Let op jezelf. Geef grenzen aan. Blijf ook zelf dingen doen en blijf contacten met anderen houden. Zoek zelf steun als het je te veel wordt
- Informeer of er een lotgenotengroep is. Daar kun je jouw verhaal kwijt en krijg je steun en begrip van de anderen
Aanbod Ypse
Familieleden en naastengroep
Voor iedereen die een naaste heeft met psychische en/of verslavingsproblemen.
Familie- en betrokkenenraad
De Familie- en betrokkenenraad heeft cursussen en hulpmiddelen ontwikkeld. Je kunt ook aan de familievertrouwenspersoon vragen stellen en om ondersteuning vragen. Kijk bij Familie en naasten voor meer informatie hierover.
Mind naasten centraal
Mind Naasten Centraal ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Heb jij in je familie of directe omgeving ook daarmee te maken? Misschien wordt het je soms te veel en ben je op zoek naar hulp? De ervaringsdeskundigheid van Mind Naasten Centraal helpt je weer op weg.