Hero24
Hero24

Dwang

Iedereen heeft vaste gewoontes en herhaalt deze elke dag. Zoals controleren of de voordeur op slot is, de lichten uit zijn of het gas uitstaat. Dit zijn normale handelingen. Maar als je hier een groot gedeelte van de dag mee bezig bent, gaat het je leven bepalen. Dat noemen we een dwangstoornis. 

De belangrijkste klachten

Dwanggedachten zijn vervelende gedachten die zich opdringen en steeds terugkomen. Dwanggedachten noemen we ook wel obsessies. Deze gedachten zorgen voor onrust en angst.  

Dwanghandelingen zijn acties die achter elkaar uitgevoerd moeten worden. Dit is een manier om jezelf gerust te stellen of de angst minder te maken. Het kan zijn dat je hierbij moet tellen tot een bepaald getal. 

Als je een dwangstoornis hebt dan weet je dat de gedachten en gedragingen eigenlijk niet nodig zijn. Toch kun je deze gedachten en handelingen bijna niet stoppen.  

Sommige mensen met een dwangstoornis hebben alleen last van gedachten die steeds terugkomen.  

Bij andere mensen komen de herhalende gedachten samen voor met herhalende handelingen. Dit noemen we een obsessieve-compulsieve stoornis. Bijvoorbeeld als iemand de dwanggedachte heeft dat hij vies of besmet is, dan gaat hij hierdoor overdreven vaak wassen en schoonmaken. 

Lees meer over dwangstoornis

Hulp bij dwangstoornissen

Wanneer de klachten zo ernstig zijn dat de huisarts je verwijst naar Reinier van Arkel, zijn er verschillende therapievormen mogelijk. Deze gesprekken vinden meestal plaats op een locatie van Reinier van Arkel in een spreekkamer of groepskamer. Bij ernstige klachten kan de behandeling ook bij je thuis of in de kliniek plaatsvinden. Een dwangstoornis is goed te behandelen. Welke behandeling je krijgt hangt af van de klachten en van de ernst van de klachten.

Lotgenotencontact

Impuls & Woortblind is een belangenvereniging die opkomt voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie en hun verwanten. 

Impuls en Woordblind

Woon je in Den Bosch of omgeving? Ben je op zoek naar lotgenoten? Ben je een betrokkene? Wil je mensen ontmoeten die hetzelfde meemaken? Mensen om mee te praten, om samen mee te ontdekken hoe je met jouw problemen om kunt gaan? Mensen zoals jij, die hulp zoeken bij elkaar: daarvoor is steunpunt Zelfhulp Den Bosch. Er zijn al veel zelfhulpgroepen.

Steunpunt Zelfhulp Den Bosch

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers. 

Mind Korrelatie

Steun voor familie en naasten