Ik hoor of zie dingen die heel eng zijn
Als je net een spannend boek hebt gelezen, schrik je soms van schaduwen. Je ziet dan iets wat er niet echt is. Dit duurt niet lang. De volgende dag zie je dat de schaduwen gewoon schaduwen zijn.
Het kan ook zijn dat je de wereld anders beleeft dan de mensen om je heen. Dan kan het lastig zijn andere mensen te begrijpen of te vertrouwen. Je ervaart de wereld als vreemd en eng. Je merkt bijzondere dingen die andere mensen niet ervaren. Je gedrag verandert hierdoor en de mensen om je heen merken dat er iets aan de hand is.
Bijzondere ervaring
Heb jij wel eens ervaringen die verwarrend of vreemd zijn of die je niet kunt verklaren? Zoals een gevoel van dreiging of het gevoel dat iets al een keer eerder is gebeurd? Of het horen van een geluid of stem of het zien van een geestverschijning? Dit komt vaker voor dan je denkt! Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan eens de informatie op de webpagina’s van MIND Young over bijzondere ervaringen. Deze pagina’s zijn in principe ontwikkeld voor jongeren, maar zeker ook voor volwassenen behulpzaam.
Wat kun je zelf doen?
- Blijf in contact met mensen in je omgeving, ook als je jezelf wilt afsluiten voor andere mensen
- Bespreek je ervaringen met iemand die je vertrouwt. Dit kan een familielid of naaste zijn, maar ook je huisarts
- Blijf goed voor jezelf zorgen: goede maaltijden en voldoende slaap zijn belangrijk
- Probeer geen stress te krijgen. Bespreek eventueel met je mentor of studiebegeleider dat je het even rustiger aan doet of overleg met je leidinggevende op het werk
- Wees extra voorzichtig met drugs en alcohol. Als je je niet zo goed voelt, kan dit psychotische klachten verergeren
- Vraag om hulp!
Reinier van Arkel biedt gratis online zelfhulpmodules aan. Deze trainingen werken preventief en helpen als je klachten niet te ernstig zijn. Je hoeft niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.
Aanbod van Ypse
- Voluit leven
Voor als je bewuste keuzes wil maken op basis van wat jij belangrijk vindt en wat jou voldoening geeft - E-health
Verschillende online modules die onder begeleiding doorlopen kunnen worden
Wanneer ga je naar de huisarts?
Als je een psychose meemaakt, heb je ervaringen die bijzonder en indrukwekkend zijn. Een psychose ontstaat niet zomaar. Het gedrag verandert vaak als eerste:
- minder goed kunnen concentreren
- slaapproblemen
- plezier en interesse nemen af
- sneller boos worden
- angstige gevoelens
- minder sociale contacten
- achterdochtige ideeën hebben
- minder helder kunnen nadenken
Wanneer de bovenstaande klachten overgaan naar een psychose, heb je last van een of meerdere onderstaande verschijnselen:
Wanen
Je hebt een sterke overtuiging die anderen niet ervaren. Bijvoorbeeld: je denkt dat je achtervolgt wordt of dat je een heel belangrijk persoon bent of dat mensen samenspannen tegen jou. Hierdoor word je vaak ook erg achterdochtig en angstig.
Hallucinaties
Je hoort, ziet, voelt of ruikt dingen die andere mensen niet zo ervaren.
Desorganisatie
Je bent verward in denken, voelen en doen. Dingen die normaal goed gingen zoals het huishouden en de financiën, lukken niet meer.
Wanneer je van bovenstaande klachten last hebt en daardoor niet goed meer kunt functioneren op het werk of de school en in het sociale leven kun je door de huisarts doorverwezen worden naar de ggz.
Meer informatie
Psychosenet is het platform over psychosegevoeligheid, stemming, trauma en herstel. Ervaringsdeskundigen, betrokkenen en professionals hebben een laagdrempelige plek gemaakt met informatie en waar hoop en steun gegeven wordt.
Direct contact met een hulpverlener
Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met een psychose en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers.
Steun voor familie en naasten
Tips voor naasten
-
Praat wanen en hallucinaties niet weg
Voor Iemand die een psychose meemaakt zijn de wanen en hallucinaties werkelijkheid. Het heeft vaak geen zin om te zeggen dat jij de stemmen niet hoort. Je kunt wel aangeven dat jij het zelf anders ervaart. -
Heb begrip en geduld
Reageer zo rustig mogelijk op iemand die psychotisch is. Sterke emoties werken vaak ongekeerd. Probeer begrip te tonen voor de werkelijkheid van de ander en laat dat ook merken. -
Geef duidelijk je grenzen aan
Gevaarlijk of zeer onaangenaam gedrag moet je altijd blijven begrenzen. Wees duidelijk wat je als familielid of naaste verwacht. -
Verzamel betrouwbare informatie
Zoek meer informatie over psychose, zodat je zo goed mogelijk begrijpt wat er aan de hand is met je partner, familielid of vriend(in). Dit kun je vragen aan de betrokken hulpverleners of opzoeken bij bijvoorbeeld PsychoseNet, een platform over psychosegevoeligheid, stemming, trauma en herstel. https://www.psychosenet.nl/ -
Zoek steun voor jezelf
Het kan zijn dat de zorg om je dierbare je veel moeite kost. Het is belangrijk dat je gevoelens niet opkropt, maar je hart lucht en steun zoekt. Praat over je gevoelens met bijvoorbeeld familieleden of vrienden. Bij MIND Ypsilon kun je als familielid of naaste van iemand met psychosegevoeligheid terecht voor advies, voorlichting, informatie en lotgenotencontact. MIND Ypsilon
Aanbod Ypse
Familieleden en naastengroep
Voor iedereen die een naaste heeft met psychische en/of verslavingsproblemen.
Familie- en betrokkenenraad
De Familie- en betrokkenenraad heeft cursussen en hulpmiddelen ontwikkeld. Je kunt ook aan de familievertrouwenspersoon vragen stellen en om ondersteuning vragen. Kijk bij Familie en naasten voor meer informatie hierover.
Mind naasten centraal en Ypsilon
Mind Naasten Centraal ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Heb jij in je familie of directe omgeving ook daarmee te maken? Misschien wordt het je soms te veel en ben je op zoek naar hulp? De ervaringsdeskundigheid van Mind Naasten Centraal helpt je weer op weg.
Ypsilon is een vereniging van familieleden van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose. Op hun website vind je veel informatie over wat je als naaste kunt doen: