Hero50
Hero50

Ik hoor of zie dingen die heel eng zijn

Als je net een spannend boek hebt gelezen, schrik je soms van schaduwen. Je ziet dan iets wat er niet echt is. Dit duurt niet lang. De volgende dag zie je dat de schaduwen gewoon schaduwen zijn.  

Het kan ook zijn dat je de wereld anders beleeft dan de mensen om je heen. Dan kan het lastig zijn andere mensen te begrijpen of te vertrouwen. Je ervaart de wereld als vreemd en eng. Je merkt bijzondere dingen die andere mensen niet ervaren. Je gedrag verandert hierdoor en de mensen om je heen merken dat er iets aan de hand is. 

Bijzondere ervaring
Heb jij wel eens ervaringen die verwarrend of vreemd zijn of die je niet kunt verklaren? Zoals een gevoel van dreiging of het gevoel dat iets al een keer eerder is gebeurd? Of het horen van een geluid of stem of het zien van een geestverschijning? Dit komt vaker voor dan je denkt!  Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan eens de informatie op de webpagina’s van MIND Young over bijzondere ervaringen. Deze pagina’s zijn in principe ontwikkeld voor jongeren, maar zeker ook voor volwassenen behulpzaam.
 

Ga naar de website van MIND Young 

Wat kun je zelf doen?

 • Blijf in contact met mensen in je omgeving, ook als je jezelf wilt afsluiten voor andere mensen
 • Bespreek je ervaringen met iemand die je vertrouwt. Dit kan een familielid of naaste zijn, maar ook je huisarts
 • Blijf goed voor jezelf zorgen: goede maaltijden en voldoende slaap zijn belangrijk 
 • Probeer geen stress te krijgen. Bespreek eventueel met je mentor of studiebegeleider dat je het even rustiger aan doet of overleg met je leidinggevende op het werk 
 • Wees extra voorzichtig met drugs en alcohol. Als je je niet zo goed voelt, kan dit psychotische klachten verergeren 
 • Vraag om hulp! 

Reinier van Arkel biedt gratis online zelfhulpmodules aan. Deze trainingen werken preventief en helpen als je klachten niet te ernstig zijn. Je hoeft niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse. 

Ga direct naar online zelfhulp

Informatie over online zorg bij Reinier van Arkel

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als je een psychose meemaakt, heb je ervaringen die bijzonder en indrukwekkend zijn. Een psychose ontstaat niet zomaar. Het gedrag verandert vaak als eerste:  

 • minder goed kunnen concentreren  
 • slaapproblemen  
 • plezier en interesse nemen af  
 • sneller boos worden  
 • angstige gevoelens  
 • minder sociale contacten  
 • achterdochtige ideeën hebben  
 • minder helder kunnen nadenken 

Wanneer de bovenstaande klachten overgaan naar een psychose, heb je last van een of meerdere onderstaande verschijnselen:  

Wanen
Je hebt een sterke overtuiging die anderen niet ervaren. Bijvoorbeeld: je denkt dat je achtervolgt wordt of dat je een heel belangrijk persoon bent of dat mensen samenspannen tegen jou. Hierdoor word je vaak ook erg achterdochtig en angstig.
Hallucinaties
Je hoort, ziet, voelt of ruikt dingen die andere mensen niet zo ervaren. 
Desorganisatie
Je bent verward in denken, voelen en doen. Dingen die normaal goed gingen zoals het huishouden en de financiën, lukken niet meer. 

Wanneer je van bovenstaande klachten last hebt en daardoor niet goed meer kunt functioneren op het werk of de school en in het sociale leven kun je door de huisarts doorverwezen worden naar de ggz.  

Meer informatie

Psychosenet is het platform over psychosegevoeligheid, stemming, trauma en herstel. Ervaringsdeskundigen, betrokkenen en professionals hebben een laagdrempelige plek gemaakt met informatie en waar hoop en steun gegeven wordt.

Ga naar de website van Psychosenet 

Kijk op de voorlichtingssite van MIND

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met een psychose en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers. 

Ga naar de website van MIND korrelatie

Steun voor familie en naasten