Hero42
Hero42

Trauma

Wanneer je schokkende of andere onverwachte gebeurtenissen meemaakt, kun je te maken krijgen met gevoelens van angst en stress.

De nare gebeurtenis kan te maken hebben met iets dat je zelf hebt meegemaakt, bijvoorbeeld een ongeluk of geweld. Maar het kan ook zijn dat je hiervan iets hebt gezien of dat je hebt horen vertellen dat iemand iets is overkomen. Als het niet lukt om de gebeurtenissen te verwerken en de angst of machteloosheid blijft bestaan, noemen we het trauma of PTSS.

Bij een trauma zorgen de onrustige herinneringen voor grote angst. De stofjes in de hersenen zijn verstoord geraakt. Het is nog onduidelijk waarom iemand wel PTSS krijgt en iemand anders niet. We weten wel dat een aantal oorzaken een belangrijke rol speelt:  

  • Om wat voor soort gebeurtenis gaat het en hoe heb je dat ervaren  
  • Hoe ernstig is de gebeurtenis en hoe lang heeft het geduurd 
  • Hoe kwetsbaar ben je 
  • Schiet je snel in de stress 

Bij de meeste mensen staat het leven helemaal op z’n kop als ze een trauma hebben meegemaakt. Vaak als de eerste schok voorbij is, komen de emoties los. Verdriet en kwaadheid of beide. Dat zijn heel normale reacties, deze emoties horen bij een trauma. 

Meer informatie op MIND 

Klachten na een trauma

  • Je beleeft de traumatische gebeurtenis steeds opnieuw in gedachten
  • Bij een herbeleving lijkt het alsof je de gebeurtenis opnieuw meemaakt. Je ziet, hoort, ruikt en proeft alles weer net zo
  • Je hebt nare dromen die te maken hebben met de gebeurtenis
  • Als je aan de gebeurtenis denkt, heb je last van hartkloppingen, trillen en zweten. Je kunt niet meer goed ademhalen
  • Je vermijdt mensen of plekken, omdat deze herinneren aan de nare gebeurtenis 
  • Om deze gevoelens of herinneringen te vermijden kan het zijn dat je alcohol, drugs of rustgevende medicijnen bent gaan gebruiken. Of je gaat heel veel en hard werken
  • Vaak heb je last van schuldgevoelens of ingehouden boosheid  
  • Je schrikt snel of raakt snel in paniek  
  • Je verliest snel je geduld en bent snel boos 
  • Je bent uitgeput, maar je kunt moeilijk in slaap komen of doorslapen
  • Je voelt je schuldig aan de gebeurtenis 
  • Je kunt je slecht concentreren

Hulp bij een trauma

Wanneer je meer dan drie maanden last hebt van bovenstaande klachten dan geeft dit thuis, op het werk of op school problemen. Bespreek je klachten bij je huisarts, hij kan je verwijzen naar de juiste behandeling. Trauma kan goed worden behandeld.

Nancy Vd Ven 08 (1)

Nancy Het is een hele reis geweest, maar die heeft wel mij mijn leven teruggegeven

Van het ene op het andere moment belandde Nancy in een nachtmerrie. Jarenlang zweeg ze erover, totdat het echt niet meer anders kon. Nancy vertelt over wat haar overkwam, het moment dat zij besefte dat ze hulp nodig had en wat haar heeft geholpen op weg naar herstel.
Lees het verhaal

Lotgenotencontact

Slachtofferhulp Nederland 
Wanneer je online in contact wilt komen met lotgenoten, dan kun je je aansluiten bij de Community van Slachtofferhulp. Op een forum kun je online chatten. Je kunt zelf ervaringen delen, die van anderen lezen en erop reageren. Ervaringsdeskundigen helpen je in het forum en geven tips. 

Ga naar slachtofferhulp Nederland

Woon je in Den Bosch of omgeving? Ben je op zoek naar lotgenoten? Ben je een betrokkene? Wil je mensen ontmoeten die hetzelfde meemaken? Mensen om mee te praten, om samen mee te ontdekken hoe je met jouw problemen om kunt gaan? Mensen zoals jij, die hulp zoeken bij elkaar: daarvoor is steunpunt Zelfhulp Den Bosch. Er zijn er al veel zelfhulpgroepen.

Steunpunt Zelfhulp Den Bosch

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers. 

Mind Korrelatie

Steun voor familie en naasten