(Trans)forensisch FACT
Forensisch psychiatrische zorg is specialistische zorg: behandelen in veiligheid. Deze zorg richt zich op mensen van 18 jaar en ouder die als gevolg van psychiatrische, psychische, gedrags- en/of ernstige psychosociale problematiek delictgedrag of anderszins maatschappelijk grensoverschrijdend gedrag vertonen. Zij komen daardoor in aanraking met politie en justitie en hebben vaak een justitiële maatregel met verplichte behandeling opgelegd gekregen.
Ook bieden we transforensische zorg voor cliënten zonder justitiële maatregel. Deze zorg is bedoeld om te voorkomen dat iemand (opnieuw) strafbare feiten pleegt en in het forensisch (zorg)systeem terechtkomt.
Het belangrijkste doel van het forensisch FACT-team is de kans op herhaling (recidive) van delictgedrag kleiner en daarmee de samenleving veiliger maken door middel van diagnostiek en risicogestuurde behandeling. Hierbij gaat het om het (door risicotaxatie) in kaart brengen, herkennen en behandelen van risicofactoren voor delictgedrag om de kans op het ontstaan of herhaling van dit gedrag te verkleinen.
Het forensisch FACT-team is een multidisciplinair team waarin casemanagers, sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen, een psychiater, gezondheidszorgpsycholoog, klinisch psycholoog, verpleegkundig specialist, systeemtherapeut, IPS-coach, maatschappelijk werker en ervaringsdeskundige werken. De teamleden zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de zorg en behandeling van de cliënt.
Behandelen en begeleiden doen we zoveel mogelijk in de eigen omgeving van de cliënt, waarbij het netwerk van naasten en ketenpartners betrokken wordt.
Wat kun je verwachten als je bij ons bent aangemeld:
- Intake
- Risicotaxatie
- Delictanalyse
- Onderzoek (psychologisch, psychiatrisch, netwerk)
- Behandeling (psychologisch, psychiatrisch, systeem/relatie, verslaving, medicatie, training)
- Ondersteuning bij maatschappelijke problemen zoals financiën en werk