(Trans)forensisch FACT
Forensisch psychiatrische zorg is specialistische zorg: behandelen in veiligheid. Deze zorg richt zich op mensen van 18 jaar en ouder die als gevolg van psychiatrische, psychische, gedrags- en/of ernstige psychosociale problematiek delictgedrag of anderszins maatschappelijk grensoverschrijdend gedrag vertonen. Zij komen daardoor in aanraking met politie en justitie en hebben vaak een justitiële maatregel met verplichte behandeling opgelegd gekregen.
Ook bieden we transforensische zorg voor cliënten zonder justitiële maatregel. Deze zorg is bedoeld om te voorkomen dat iemand (opnieuw) strafbare feiten pleegt en in het forensisch (zorg)systeem terechtkomt.
Het belangrijkste doel van het forensisch FACT-team is de kans op herhaling (recidive) van delictgedrag kleiner en daarmee de samenleving veiliger maken door middel van diagnostiek en risicogestuurde behandeling. Hierbij gaat het om het (door risicotaxatie) in kaart brengen, herkennen en behandelen van risicofactoren voor delictgedrag om de kans op het ontstaan of herhaling van dit gedrag te verkleinen.
Het forensisch FACT-team is een multidisciplinair team waarin casemanagers, sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen, een psychiater, gezondheidszorgpsycholoog, klinisch psycholoog, verpleegkundig specialist, systeemtherapeut, IPS-coach, maatschappelijk werker en ervaringsdeskundige werken. De teamleden zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de zorg en behandeling van de cliënt.
Behandelen en begeleiden doen we zoveel mogelijk in de eigen omgeving van de cliënt, waarbij het netwerk van naasten en ketenpartners betrokken wordt.
Wat kun je verwachten als je bij ons bent aangemeld:
- Intake
- Risicotaxatie
- Delictanalyse
- Onderzoek (psychologisch, psychiatrisch, netwerk)
- Behandeling (psychologisch, psychiatrisch, systeem/relatie, verslaving, medicatie, training)
- Ondersteuning bij maatschappelijke problemen zoals financiën en werk
Visie herstelgerichte forensische zorg
Herstelondersteunende forensische zorg is een persoonlijk en intensief proces wat gaat met vallen en opstaan. We streven naar een veilige maatschappij waarbij we samen met de cliënt willen voorkomen dat cliënt opnieuw strafbaar gedrag vertoont. Tegelijkertijd geven we cliënten zoveel mogelijk eigen regie over hun eigen herstel.
Samen met de cliënt en hun naasten werken we aan behandelingen en diagnostiek. We zoeken actief naar hun wensen, doelen, krachten en hulpbronnen. Herstel betekent voor ons dat cliënten weer balans in hun leven vinden, ontdekken wat voor hen zinvol is, en hun kwaliteit van leven verbeteren. We zorgen voor een veilige omgeving waarin cliënten kunnen groeien en ontwikkelen.
Specifiek binnen de forensische zorg streven wij naar een evenwicht tussen de veiligheid van de maatschappij en nieuwe kansen voor de cliënt. We zien ieder mens als volledig en volwaardig. Ieder mens heeft kwaliteiten en mogelijkheden en we vinden het belangrijk dat ieder mens deze kwaliteiten en mogelijkheden kan ontdekken en ontwikkelen. We zijn ons bewust van ons taalgebruik en onze bejegeningswijze waarbij we activerend en motiverend zijn. De cliënt en zijn/haar unieke behoeften en doelen staan zoveel mogelijk centraal. Dit vraagt flexibiliteit, creativiteit, optimisme, hoop en aanpassingsvermogen van de zorgverleners. Ervaringsdeskundigen en naasten worden zoveel mogelijk betrokken.
Binnen de forensische kaders stellen we cliënten zoveel als mogelijk in staat om te groeien.