Angst
Iedereen is weleens angstig en dat is maar goed ook. Angst waarschuwt ons voor gevaar.
Sommige mensen zijn ook bang als er geen echt gevaar dreigt. Deze angsten hebben geen nut. Wanneer dit lange tijd aanwezig is, geeft dit een heel vervelend gevoel. Wanneer je langer dan een half jaar steeds angstig bent zonder dat daar een duidelijke reden voor is, spreken we van een angststoornis.
Angstklachten gaan vaak samen met lichamelijke klachten zoals duizeligheid, misselijkheid of trillen. Als je angstklachten hebt, kan het zijn dat je veel piekert. Je denkt dan veel na over allerlei problemen en je kunt dit maar moeilijk loslaten. Dit zorgt vaak voor een onzeker gevoel en je kunt hierdoor uitgeput raken. Daardoor ga je allerlei situaties uit de weg.
lees meer over angststoornissen
Heb jij vaker last van angstklachten? Doe de angsttest op wijzijnmind.nl. Met deze zelftest stel je géén diagnose. De test kan je helpen om je gevoelens beter bespreekbaar te maken.
Verschillende soorten angststoornissen:
Sociale fobie
Mensen met een sociale fobie zijn angstig in sociale situaties en gaan deze situaties vermijden. Zij zijn bang om afgewezen te worden en voelen zich vaak onzeker.
Paniekstoornis (met en zonder straatvrees)
Een plotselinge intense angst waarbij een aantal verschijnselen optreedt. Deze verschijnselen worden in korte tijd heel erg, zoals hartkloppingen, transpireren of ademnood.
Straatvrees
Dit is angst om op bepaalde plekken te komen. Meestal gaat het om een plaats waar je moeilijk kunt weggaan of waar je geen hulp kunt krijgen, voor het geval dat je een onverwachte paniekaanval krijgt.
Piekerstoornis (gegeneraliseerde angststoornis)
Mensen met een piekerstoornis ofwel gegeneraliseerde angststoornis, zijn bijna altijd overbezorgd. Zij piekeren veel en voelen zich bijna altijd zenuwachtig of gespannen.
De belangrijkste klachten
De klachten van een angststoornis zijn er vaak al langere tijd. Ze zijn niet iedere dag even erg. Meestal ontstaan de angstklachten langzaam zonder dat hier een duidelijke reden voor is. Soms ontstaan de klachten na een heftige gebeurtenis, zoals een bevalling, een verhuizing, een lichamelijke ziekte of stress op het werk.
Bij een angststoornis kun je last hebben van:
- angstige gevoelens die steeds aanwezig zijn
- slaapproblemen (vaak moeite met in slaap vallen door het piekeren)
- snel prikkelbaar zijn
- concentratieproblemen, snel afgeleid en schrikachtig zijn
- steeds piekeren over gevaren
- eenzaamheid, omdat je de spanningen vermijdt zodat je geen angstige gevoelens krijgt
Lichamelijke klachten tijdens een angst- of paniekaanval:
- hartkloppingen
- pijn of een beklemd gevoel op de borst (sommige mensen denken dat ze een hartaanval krijgen)
- zweten
- ademnood of het gevoel hebben dat je stikt
- duizeligheid of het gevoel hebben flauw te vallen
- trillen
- misselijkheid en diarree
- een doof gevoel of tintelingen in armen en benen
- een gevoel van onwerkelijkheid, alsof je naar een film kijkt
- angst om de controle te verliezen
- snel en hijgend ademen, tintelingen in het lichaam, prikkels rondom de mond (hyperventilatie)
Hulp bij een angststoornis
De hersencellen van mensen met een angststoornis reageren anders dan bij mensen zonder angsten. Uit biologisch onderzoek blijkt dat boodschapperstoffen in de hersenen bij mensen met een angststoornis ‘uit balans’ zijn. Hierdoor reageren de hersencellen in bepaalde situaties sneller en heftiger en zijn ze minder gevoelig voor deze rustgevende boodschapperstof. Met een goede behandeling kunnen de angstverschijnselen minder worden en wordt de balans weer hersteld.
Wat kun je zelf doen bij een angststoornis
Als je een angststoornis hebt, kun je zelf een aantal dingen doen om met de angsten te leren omgaan en je beter te voelen.
- Houd zo veel mogelijk regelmaat in je leven:
- sta op tijd op en kleed je aan
- eet drie keer per dag op vaste tijden
- blijf als het kan gewoon werken of naar school gaan
- beweeg elke dag minstens een half uur (wandelen, fietsen, zwemmen of tuinieren)
- ga op je normale tijd naar bed
- ga bij vrienden langs, ook al vind je dat moeilijk
- drink liever geen alcohol en gebruik geen drugs
- Doe dingen die je leuk vindt. Dit zorgt voor ontspanning en afleiding van je gedachten
- Zoek steun bij mensen die je vertrouwt en leg uit waar je last van hebt. De meeste mensen snappen dit
Hulp bij milde klachten
Reinier van Arkel biedt gratis online zelfhulpmodules aan. Deze trainingen werken preventief en helpen als je klachten niet te ernstig zijn. Je hoeft niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.
Ga direct naar online zelfhulp
Informatie over online zorg bij Reinier van Arkel
Aanbod van Ypse
- Voluit leven
Voor als je bewuste keuzes wil maken op basis van wat jij belangrijk vindt en wat jou voldoening geeft - E-health
Verschillende online modules die onder begeleiding doorlopen kunnen worden
Als je ondersteuning wilt bij het omgaan met je klachten, maak dan een afspraak met je huisarts.
Hulp bij ernstige angstklachten
Voor een behandeling van een angststoornis en piekerstoornis kunnen de meeste mensen naar de huisarts, de praktijkondersteuner ggz, een psycholoog of psychotherapeut. Als de adviezen en gesprekken niet voldoende helpen dan kun je doorverwezen worden voor specialistische zorg zoals Reinier van Arkel.
Om de angst te behandelen krijg je cognitieve gedragstherapie, soms samen met medicatie (antidepressiva). Je leert bij deze therapie omgaan met je piekergedrag en hoe je gedachtes over de angst kunt veranderen.
Verder leer je hoe je je kunt ontspannen in alledaagse situaties en hoe je die situaties niet meer uit de weg hoeft te gaan. Je gaat angstige situaties onderzoeken en bekijken of deze angstige gedachtes ook uitkomen. Je doet hiervoor oefeningen. Op deze manier wordt de angst minder. Het is belangrijk dat de oefeningen thuis worden herhaald.
Bij een angststoornis en piekerstoornis werkt cognitieve gedragstherapie het beste. Helpt cognitieve gedragstherapie niet of niet genoeg? Of heb je een angststoornis én een depressie? Dan kan het zijn dat je behandelaar medicijnen voorschrijft tegen angst en depressie.
Lotgenotencontact
Woon je in Den Bosch of omgeving? Ben je op zoek naar lotgenoten? Ben je een betrokkene? Wil je mensen ontmoeten die hetzelfde meemaken? Mensen om mee te praten, om samen mee te ontdekken hoe je met jouw problemen om kunt gaan? Mensen zoals jij, die hulp zoeken bij elkaar: daarvoor is dit steunpunt. Op dit moment zijn er al veel zelfhulpgroepen.
Steunpunt zelfhulp Den Bosch en regio
De angst, dwang en fobiestichting (adfstichting) is een patiënten- en familieorganisatie voor iedereen die te maken heeft met angst- en dwangklachten. Hier kun je ook een zelftest doen. Met deze zelftest stel je géén diagnose. De test kan je helpen je gevoelens beter te bespreken.
Direct contact met een hulpverlener
Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers.
Steun voor familie en naasten
Tips voor naasten
- Neem het probleem serieus, ook als er geen logische reden voor angst is. Probeer de ander niet te overtuigen dat er geen reden is. Degene met de angststoornis weet ook niet waar die angst vandaan komt, maar heeft er wel last van
- Vraag de ander wat je kunt doen. Wat wil de ander?
- Moedig de ander steeds aan zelf dingen te doen en de angstige situaties tegemoet te treden, maar dwing niet
- Moedig hem of haar aan professionele hulp of ondersteuning te zoeken
- Zoek meer informatie over angststoornissen, in de boekhandel, de bibliotheek of op internet
- Probeer de symptomen van een angstaanval te herkennen
- Probeer de ander te laten ontspannen zodat de aanval minder wordt
- Leer meer over het onderwerp angststoornis. Praat met de behandelaar
- Informeer of er een lotgenotengroep is. Daar kun je jouw verhaal kwijt en krijg je steun en begrip van de anderen
- Let op jezelf. Geef je grenzen aan. Blijf ook zelf dingen doen en blijf contacten met anderen houden. Zoek zelf steun als het je te veel wordt
Aanbod Ypse
Familieleden en naastengroep
Voor iedereen die een naaste heeft met psychische en/of verslavingsproblemen.
Familie- en betrokkenenraad
De Familie- en betrokkenenraad heeft cursussen en hulpmiddelen ontwikkeld. Je kunt ook aan de familievertrouwenspersoon vragen stellen en om ondersteuning vragen. Kijk bij Familie en naasten voor meer informatie hierover.
Mind naasten centraal
Mind Naasten Centraal ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Heb jij in je familie of directe omgeving ook daarmee te maken? Misschien wordt het je soms te veel en ben je op zoek naar hulp? De ervaringsdeskundigheid van Mind Naasten Centraal helpt je weer op weg.