Hero33
Hero33

Ik heb last van angstige gevoelens

Iedereen is weleens angstig en dat is maar goed ook. Angst waarschuwt ons voor gevaar. 

Als je angstig bent, kun je last hebben van lichamelijke klachten, zoals trillen, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen, zweten, een droge mond. Je kunt bang zijn in bepaalde situaties of voor bepaalde dingen. 

Als je bang bent wanneer er geen echt gevaar is, hebben deze angsten geen nut. Als dit lang duurt, geeft dit een heel vervelend gevoel. 

Wat kun je zelf doen?

Een angststoornis gaat bijna nooit vanzelf over. Wacht daarom niet met hulp zoe­ken. Het belangrijkste is dat je toegeeft dat je een probleem hebt en daar iets aan wilt veranderen. Je kunt zelf en samen met mensen om je heen (familie, vrienden) aan jouw angsten werken. Bijvoorbeeld met een zelfhulpboek of een cursus op internet. Je kunt ook informatie en lotgenotencontact zoeken via een patiënten­organisatie.

Als je een angststoornis hebt, kun je zelf een aantal dingen doen om met de angsten te leren omgaan en je beter te voelen. 

 • Houd zo veel mogelijk regelmaat in je leven: 
   • sta op tijd op en kleed je aan
   • eet drie keer per dag op vaste tijden 
   • blijf als het kan gewoon werken of naar school gaan
   • beweeg elke dag minstens een half uur (wandelen, fietsen, zwemmen of tuinieren) 
   • ga op je normale tijd naar bed
   • ga bij vrienden langs, ook al vind je dat moeilijk
   • drink liever geen alcohol en gebruik geen drugs
 • Doe dingen die je leuk vindt. Dit zorgt voor ontspanning en afleiding van je gedachten   
 • Zoek steun bij mensen die je vertrouwt en leg uit waar je last van hebt. De meeste mensen snappen dit

Reinier van Arkel biedt gratis online zelfhulpmodules aan. Deze trainingen werken preventief en helpen als je klachten niet te ernstig zijn. Je hoeft niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse. 

Ga direct naar online zelfhulp

Informatie over online zorg bij Reinier van Arkel

Arkea 01

Arkea Ik was op zoek naar de perfecte versie van mezelf, maar dat is niet het doel van herstel

Door toenemende druk(te) krijgt Arkea last van stress, paniek, angst en een sombere stemming. In dit verhaal vertelt ze hoe ze tot het besef kwam dat ze hulp nodig had en welke weg ze heeft bewandeld voor haar herstel.
Lees het verhaal

Wanneer ga je naar de huisarts?

Hebben jouw klachten invloed op het dagelijkse leven? Gaan de klachten niet over? Of worden ze erger en maak je je daar zorgen over? Merk je dat je niet goed meer kunt functioneren? Dan is het verstandig om hulp te zoeken en een afspraak te maken met de huisarts. De huisarts kan je helpen bij het vinden van passende hulp.

Mensen die lange tijd last hebben van een angststoornis, kunnen hun werk en vrienden kwijtraken en vereenzamen. De kans daarop is vooral groot als zij de angst voor iedereen verborgen houden. Dertig procent van de mensen met een angststoornis heeft ook te maken met depressie of alcoholmisbruik. Ook voor een partner, kinderen en vrienden is de angst vaak een zware belasting. Bijvoor­beeld als hun vriend(in) nooit zonder hun begeleiding over straat durft te lopen.

Meer informatie

Angst kan verschillende vormen aannemen: van voortdurende bezorgdheid of piekeren tot heftige aanvallen van paniek en angst daarvoor. Bovendien kunnen er door de angst problemen bijkomen in de vorm van somberheid, concentratieproblemen en gezondheidsproblemen. Er zijn verschillende angststoornissen. Kijk op angststoornis voor meer informatie 

Je kunt een zelftest doen op wijzijnmind.nl. Met deze zelftests stel je géén diagnose, maar zie je wel of je meer dan normaal last hebt van bepaalde klachten.

Doe een zelftest op MIND 

De angst, dwang en fobiestichting (adfstichting) is een patiënten- en familieorganisatie voor iedereen die te maken heeft met angst- en dwangklachten. Hier kun je ook een zelftest doen. Met deze zelftest stel je géén diagnose. De test kan je helpen om je gevoelens beter bespreekbaar te maken. 

Ga naar adfstichting.nl

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met angstgevoelens en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers. 

Mind Korrelatie

Steun voor familie en naasten