Hero22
Hero22

Angst

Iedereen is weleens angstig en dat is maar goed ook. Angst waarschuwt ons voor gevaar.

Sommige mensen zijn ook bang als er geen echt gevaar dreigt. Deze angsten hebben geen nut. Wanneer dit lange tijd aanwezig is, geeft dit een heel vervelend gevoel. Wanneer je langer dan een half jaar steeds angstig bent zonder dat daar een duidelijke reden voor is, spreken we van een angststoornis. 

Angstklachten gaan vaak samen met lichamelijke klachten zoals duizeligheid, misselijkheid of trillen. Als je angstklachten hebt, kan het zijn dat je veel piekert. Je denkt dan veel na over allerlei problemen en je kunt dit maar moeilijk loslaten. Dit zorgt vaak voor een onzeker gevoel en je kunt hierdoor uitgeput raken. Daardoor ga je allerlei situaties uit de weg. 

lees meer over angststoornissen

Heb jij vaker last van angstklachten? Doe de angsttest op wijzijnmind.nl. Met deze zelftest stel je géén diagnose. De test kan je helpen om je gevoelens beter bespreekbaar te maken.

Doe de angsttest van MIND

De belangrijkste klachten

De klachten van een angststoornis zijn er vaak al langere tijd. Ze zijn niet iedere dag even erg. Meestal ontstaan de angstklachten langzaam zonder dat hier een duidelijke reden voor is. Soms ontstaan de klachten na een heftige gebeurtenis, zoals een bevalling, een verhuizing, een lichamelijke ziekte of stress op het werk. 

Hulp bij een angststoornis

De hersencellen van mensen met een angststoornis reageren anders dan bij mensen zonder angsten. Uit biologisch onderzoek blijkt dat boodschapperstoffen in de hersenen bij mensen met een angststoornis ‘uit balans’ zijn. Hierdoor reageren de hersencellen in bepaalde situaties sneller en heftiger en zijn ze minder gevoelig voor deze rustgevende boodschapperstof. Met een goede behandeling kunnen de angstverschijnselen minder worden en wordt de balans weer hersteld.

Lotgenotencontact

Woon je in Den Bosch of omgeving? Ben je op zoek naar lotgenoten? Ben je een betrokkene? Wil je mensen ontmoeten die hetzelfde meemaken? Mensen om mee te praten, om samen mee te ontdekken hoe je met jouw problemen om kunt gaan? Mensen zoals jij, die hulp zoeken bij elkaar: daarvoor is dit steunpunt. Op dit moment zijn er al veel zelfhulpgroepen. 

Steunpunt zelfhulp Den Bosch en regio

De angst, dwang en fobiestichting (adfstichting) is een patiënten- en familieorganisatie voor iedereen die te maken heeft met angst- en dwangklachten. Hier kun je ook een zelftest doen. Met deze zelftest stel je géén diagnose. De test kan je helpen je gevoelens beter te bespreken. 

Ga naar adfstichting.nl

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers. 

Mind Korrelatie

Steun voor familie en naasten