Hero43
Hero43

Depressie

Iedereen voelt zich wel eens somber of zonder energie. Dat zijn normale gevoelens die passen bij problemen van het leven. Maar als je er langere tijd last van hebt dan spreken we van een depressie.

Een depressie ontstaat meestal langzaam. In een depressie kun je je triest of hulpeloos voelen of het gevoel hebben dat niets meer lukt. Ook kun je lichamelijke klachten hebben, zoals: slecht slapen, moe zijn zonder echte reden en een loodzwaar gevoel in het hele lichaam. 

Lees meer over depressie

Niet alle depressies zijn hetzelfde en kunnen mild zijn of juist ernstig. Er zijn meerdere soorten depressies:  

  • chronische depressie (dysthymie) 
  • seizoensgebonden depressie 
  • depressie na de bevalling (postpartum depressie) 

Ook maken depressies deel uit van een Bipolaire stoornis (manisch-depressieve stoornis) 

Informatie over soorten depressie 

De belangrijkste klachten

Bij een depressie heb je last van verschillende klachten. Per persoon kunnen deze klachten verschillen. Een huisarts, psycholoog of psychiater kan de diagnose depressie vaststellen. Het is belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts als je denkt dat je een depressie hebt. 

Bas 01

Bas Ik heb moeten leren zelf de regie te nemen voor mijn leven

Bas kon ineens niets meer, niet meer werken en ook niet thuis zijn. In eerste instantie werd hij behandeld voor zijn depressie, maar bij de ggz kreeg hij ook de diagnose vermijdende persoonlijkheidsstoornis. Bas vertelt over het moment dat hij besefte dat hij hulp nodig had en wat hem heeft geholpen op weg naar herstel.
Lees het verhaal

Hulp bij depressie

Een depressie is goed te behandelen. Welke behandeling je krijgt, hangt af van de klachten. Bij een lichte depressie heb je vaak voldoende aan uitleg en begeleiding door de huisarts en de praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk. Als de depressie na drie maanden niet is verbeterd, heb je een intensievere behandeling nodig. Meestal bestaat de behandeling van een depressie dan uit gesprekken en medicijnen. 

Deze inhoud kan vanwege de huidige cookie-instellingen niet weergegeven worden.

Om deze inhoud te kunnen zien, verander je cookie-instellingen.

Lotgenotencontact

Vaak helpt het als mensen met een depressie regelmatig met anderen kunnen praten die ongeveer dezelfde klachten hebben (of hebben doorgemaakt). De Depressie Vereniging organiseert door heel Nederland supportgroepen. Een groep bestaat uit mensen die een depressie hebben of hebben gehad. Zij komen ongeveer één keer per maand bij elkaar om ervaringen te delen en te bespreken hoe zij met hun depressie omgaan. Je kunt ook online in contact komen met lotgenoten via de Connect portaal van Mind Blue:

Ga naar de website van MIND blue

Kijk op de website van de depressievereniging 

Erik 04

Erik Praten over je gevoelens is belangrijk

Acht jaar geleden was de somberheid zo heftig dat Erik zichzelf niet meer vertrouwde. Met een appbericht naar een goede vriendin startte de hulp. Zowel zijn naasten als professionals zorgden ervoor dat Erik kon werken aan zijn herstel.
Lees het verhaal

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers. 

Ga naar de website van MIND korrelatie

Denk je aan zelfmoord en heb je nu hulp nodig chat of bel 113 of gratis 0800-0113 van 113 zelfmoordpreventie. 

Ga naar de website 113 zelfmoorpreventie

Steun voor familie en naasten