Hero42
Hero42

Ik ben bang dat er iets naars gebeurt als ik een handeling niet uitvoer

Iedereen heeft vaste gewoontes en herhaalt deze elke dag. Zoals controleren of de voordeur op slot is, de lichten uit zijn of het gas uitstaat. Dit zijn normale handelingen. 

Als je een groot gedeelte van de dag bezig bent met dwanghandelingen, gaat het je leven bepalen. Dat is niet normaal en dat noemen we een dwangstoornis. 

Wat kun je zelf doen?

Als je een dwangstoornis hebt, kun je zelf een aantal dingen doen om met de angsten te leren omgaan en je beter te voelen. 

  • Houd zo veel mogelijk regelmaat in je leven: 
      • sta op tijd op en kleed je aan
      • eet drie keer per dag op vaste tijden 
      • blijf als het kan gewoon werken of naar school gaan 
      • beweeg elke dag minstens een half uur (wandelen, fietsen, zwemmen of tuinieren)
      • doe dingen die je leuk vindt. Dit zorgt voor ontspanning en afleiding van je sombere gedachten  
      • ga bij vrienden en familie langs, ook al zie je er tegenop. 
      • drink liever geen alcohol en gebruik geen drugs.  
      • ga op je normale tijd naar bed.  
  • Zoek steun bij mensen die je vertrouwt en leg uit waar je last van hebt. De meeste mensen hebben hier begrip voor. 

Reinier van Arkel biedt gratis online zelfhulpmodules aan. Deze trainingen werken preventief en helpen als je klachten niet te ernstig zijn. Je hoeft niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse. 

Ga direct naar online zelfhulp

Informatie over online zorg bij Reinier van Arkel

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als je ondersteuning wilt bij het omgaan met je dwanggedachten en dwanghandelingen, maak dan een afspraak met je huisarts.  

Voor een behandeling van een dwangstoornis kunnen de meeste mensen terecht bij de huisarts, de praktijkondersteuner ggz, een psycholoog of psychotherapeut of vraag je huisarts om een verwijzing naar Ypse.

Bij sommige mensen zijn gesprekken, informatie en online cursussen genoeg om de klachten te verminderen. Bij anderen helpen ze niet genoeg tegen de klachten, maar helpen ze wel om te kiezen voor de juiste behandeling, bijvoorbeeld gedragstherapie. Je kunt dan een verwijzing krijgen voor specialistische hulp zoals Reinier van Arkel. 

Meer informatie

Je klachten kunnen te maken hebben met een dwangstoornis. Denk je dat jouw klachten te maken hebben met deze diagnose, ga dan naar je huisarts. Je kunt een zelftest doen op de website van MIND. Met deze zelftests stel je géén diagnose, maar zie je wel of je heel veel last hebt van bepaalde klachten.

Doe een zelftest op de website van MIND

De angst, dwang en fobiestichting (adfstichting) is organisatie voor patiënten en familie, voor iedereen die te maken heeft met angstklachten en dwangklachten. Hier kun je ook een zelftest doen. Met deze zelftest stel je géén diagnose. De test kan je helpen om je gevoelens beter bespreekbaar te maken. 

Ga naar adfstichting.nl

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met dwanghandelingen en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers. 

Ga naar MIND Korrelatie 

Steun voor familie en naasten