Hero38
Hero38

Ik heb last van spanningen en ze gaan niet weg

Spanning of stress hoort bij het leven. Stress zorgt ervoor dat je extra oplettend bent of geconcentreerd kunt werken. Bijvoorbeeld bij een examen of sollicitatie. Na afloop gaat de spanning vanzelf weg.  

Als je te lang spanning voelt en je geen tijd neemt voor ontspanning dan is stress ongezond. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals spanningen binnen het gezin of op je werk. Van te lang te veel stress krijg je klachten. Dit zorgt voor overbelasting en uitputting, waardoor je een burn-out kunt krijgen of overspannen kunt raken. 

Wat kun je zelf doen?

  • Praat over je problemen met anderen, dat lucht op
  • Zoek een lichamelijke uitlaatklep door te gaan wandelen of fietsen 
  • Doe ontspanningsoefeningen 
  • Bedenk welke problemen extra spanning geven. Hoe ga je om met die spanning en bedenk oplossingen voor deze problemen of hoe je anders met de problemen om kunt gaan.  
  • Als je klachten niet overgaan en je er last van hebt tijdens je werk, opleiding of andere activiteiten, praat er dan over met je huisarts. Deze kan je door verwijzen naar bijvoorbeeld Ypse. 

Reinier van Arkel biedt gratis online zelfhulpmodules aan. Deze trainingen werken preventief en helpen als je klachten niet te ernstig zijn. Je hoeft niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse. 

Ga direct naar online zelfhulp

Informatie over online zorg bij Reinier van Arkel

Arkea 01

Arkea Ik was op zoek naar de perfecte versie van mezelf, maar dat is niet het doel van herstel

Door toenemende druk(te) krijgt Arkea last van stress, paniek, angst en een sombere stemming. In dit verhaal vertelt ze hoe ze tot het besef kwam dat ze hulp nodig had en welke weg ze heeft bewandeld voor haar herstel.
Lees het verhaal

Wanneer ga je naar de huisarts? 

Als je last hebt van stress of een burn-out hebt, kan het leven een bijna ondraaglijke last worden. Het is belangrijk tijdig de signalen van overspannenheid, stress of burn-out (letterlijk: opgebrand zijn) te begrijpen en er iets mee te doen. Een goede manier daarvoor is het zoeken van een lichamelijke uitlaatklep, zoals fietsen en wandelen. Maar vooral praat erover. Als je last hebt van chronische stress, dan heb je steun en rust nodig. Als dit onvoldoende is, zoek dan professionele hulp en begeleiding. Met een verwijskaart van je huisarts kunt je terecht bij Ypse en Reinier van Arkel. 

Meer informatie

Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en je geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Maar liefst 12 op de 100 bezoeken aan de huisarts hebben te maken met stressklachten.  

Je kunt een stresstest doen op de website van MIND. Met deze zelftests stel je géén diagnose, maar krijg je wel inzicht of je meer dan gemiddeld last hebt van bepaalde klachten. Ook vind je op deze site veel informatie, tips en oefeningen.

Doe een zelftest op de website van MIND

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers. 

Ga naar de website van MIND korrelatie 

Steun voor familie en naasten