Persoonlijkheidsstoornis
Je persoonlijkheid (karakter) is de verzameling van al je eigenschappen. Die eigenschappen bepalen hoe je je in bepaalde situaties voelt en hoe je je gedraagt. Elk mens heeft een eigen manier van reageren.
Soms zijn bepaalde trekken in je gedrag zo sterk dat die problemen geven in je dagelijkse leven. Je loopt dan iedere keer tegen dezelfde moeilijkheden aan op je werk, school of met je familie en vrienden. Misschien heb je dan een persoonlijkheidsstoornis.
De belangrijkste klachten
Ongeveer 7 van de 100 mensen in Nederland hebben een persoonlijkheidsstoornis. De belangrijkste klachten zijn:
- Je hebt vaak ruzie met mensen in je omgeving
- Je hebt moeite om met je emoties om te gaan
- Je stemming wisselt vaak en gevoelens zijn extreem
- Je bent onzeker en kunt slecht omgaan met kritiek
- Je hebt moeite met het aangaan van relaties of relaties vast te houden
- Je doet dingen zonder na te denken
- Je vindt het lastig om zelf keuzes te maken
- Je hebt problemen op verschillende gebieden in uw leven: bijvoorbeeld thuis, op school, op uw werk
- Je voelt je snel buitengesloten of afgewezen
- Je bent op een dwangmatige manier bezig alles in het leven perfect te regelen
Als je een persoonlijkheidsstoornis hebt, heb je ook vaak andere psychische problemen zoals angsten of depressiviteit.
Bas Ik heb moeten leren zelf de regie te nemen voor mijn leven
Hulp bij persoonlijkheidsstoornis
Er bestaan verschillende goed werkende psychotherapeutische behandelingen voor persoonlijkheidsstoornissen. Het doel van deze behandelingen is je klachten te verminderen en dat je beter met de problemen leert omgaan.
Soms krijg je begeleiding van een team dat jou en de mensen in je omgeving beter leert omgaan met de persoonlijkheidsstoornis.
Ook kan het zijn dat je medicijnen krijgt voorgeschreven om bepaalde symptomen te verminderen of om de behandeling te ondersteunen.
Wat kun je zelf doen?
- Praat erover met anderen. De meeste mensen hebben begrip voor je gevoelens
- Houd zo veel mogelijk regelmaat in je leven:
-
-
- sta op tijd op en kleed je aan
- eet drie keer per dag op vaste tijden
- blijf als het kan gewoon werken of naar school gaan
- vermijd stress. Bedenk wat jou stress geeft en wat je daartegen kunt doen
- beweeg elke dag minstens een half uur (wandelen, fietsen, zwemmen of tuinieren)
- ga bij vrienden en familie langs, ook al vind je dat moeilijk
- ga op je normale tijd naar bed
- drink liever geen alcohol en gebruik geen drugs.
- Bekijk informatie over je persoonlijkheidsstoornis op www.kenniscentrumps.nl. Dit kan helpen bij gesprekken met je arts of behandelaar
-
- Zoek - als dat kan - hulp en steun bij familie of vrienden
- Probeer niet in een keer iets te bereiken, maar doe dat in kleine stapjes. Wees aardig voor jezelf, je mag best fouten maken
Hulp bij milde klachten
Reinier van Arkel biedt gratis online zelfhulpmodules aan. Deze trainingen werken preventief en helpen als je klachten niet te ernstig zijn. Je hoeft niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.
Ga direct naar online zelfhulp
Informatie over online zorg bij Reinier van Arkel
Aanbod van Ypse
- Voluit leven
Voor als je bewuste keuzes wil maken op basis van wat jij belangrijk vindt en wat jou voldoening geeft - E-health
Verschillende online modules die onder begeleiding doorlopen kunnen worden
Als je ondersteuning wilt bij het omgaan met je klachten, maak dan een afspraak met je huisarts.
Behandeling bij ernstige klachten
Heb je problemen die te maken hebben met je persoonlijkheid? Ben je het regelmatig oneens met familie, vrienden of collega's? Is het moeilijk voor je om een vaste relatie te hebben? En heb je hier meer last van dan andere mensen en blijf je er lang last van houden? Praat erover met je huisarts. De huisarts kan je doorsturen naar Reinier van Arkel.
Reinier van Arkel heeft verschillende psychotherapeutische behandelingen in een groep maar ook individueel. Ook worden er trainingen aangeboden om met speciale problemen om te leren gaan en kun je begeleiding krijgen in het dagelijks functioneren.
Bij Reinier van Arkel start je in de stabilisatiegroep. Daar krijg je begeleiding om slapen, eten en financiën op orde te krijgen. Daarna krijg je gesprekken met een klinisch psycholoog of een psychotherapeut. Daarnaast komen ook de groepstherapieën en vaktherapieën aan bod. Denk aan: MBT (Metalization Based Therapie), deeltijdbehandeling, psychomotorische therapie en creatieve therapie.
Lotgenotencontact
Patiëntenvereniging Stichting Borderline voor lotgenotencontact en advies, maar ook voor meer informatie over Borderline en verschillende behandelingsmethoden.
Ga naar de website van stichting borderline
Via lotgenotencontact probeert de stichting zelfbeschadiging het isolement van mensen die zichzelf beschadigen en hun omgeving te doorbreken. Ook willen ze stigma doorbreken en komen ze op voor de belangen van lotgenoten en naasten vanuit ervaringsdeskundigheid.
Ga naar de website van stichting zelfbeschadiging
Woon je in Den Bosch of omgeving? Ben je op zoek naar lotgenoten? Ben je een betrokkene? Wil je mensen ontmoeten die hetzelfde meemaken? Mensen om mee te praten, om samen mee te ontdekken hoe je met jouw problemen om kunt gaan? Mensen zoals jij, die hulp zoeken bij elkaar: daarvoor is steunpunt Zelfhulp Den Bosch. Er zijn al veel zelfhulpgroepen.
Direct contact met een hulpverlener
Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers.
Steun voor familie en naasten
Tips voor naasten
- Het is niet jouw schuld dat je naaste zich op een bepaalde manier gedraagt. Maar je reactie kan wel een positieve of negatieve invloed hebben
- Laat je voorlichten over de persoonlijkheidsstoornis. Kijk op thuisarts.nl of op http://www.kenniscentrumps.nl. Praat erover met vrienden, de behandelaar of begeleider
- Probeer te helpen met een goede dagstructuur
- De psychotherapeut of begeleider nodigt je vaak uit voor een of meerdere gesprekken. Dan kun je samen met hen en je naaste praten over de dagelijkse situaties die je lastig vindt (Soms wil de naaste dit niet. Dan onderzoekt de therapeut waarom de naaste dit niet wil. Als er goede argumenten zijn dan betrekt de therapeut je niet bij de behandeling)
Aanbod Ypse
Familieleden en naastengroep
Voor iedereen die een naaste heeft met psychische en/of verslavingsproblemen.
Familie- en betrokkenenraad
De Familie- en betrokkenenraad heeft cursussen en hulpmiddelen ontwikkeld. Je kunt ook aan de familievertrouwenspersoon vragen stellen en om ondersteuning vragen. Kijk bij Familie en naasten voor meer informatie hierover.
Mind naasten centraal
Mind Naasten Centraal ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Heb jij in je familie of directe omgeving ook daarmee te maken? Misschien wordt het je soms te veel en ben je op zoek naar hulp? De ervaringsdeskundigheid van Mind Naasten Centraal helpt je weer op weg.