Hero27
Hero27

Persoonlijkheidsstoornis

Je persoonlijkheid (karakter) is de verzameling van al je eigenschappen. Die eigenschappen bepalen hoe je je in bepaalde situaties voelt en hoe je je gedraagt. Elk mens heeft een eigen manier van reageren.

Soms zijn bepaalde trekken in je gedrag zo sterk dat die problemen geven in je dagelijkse leven. Je loopt dan iedere keer tegen dezelfde moeilijkheden aan op je werk, school of met je familie en vrienden. Misschien heb je dan een persoonlijkheidsstoornis.

De belangrijkste klachten

Ongeveer 7 van de 100 mensen in Nederland hebben een persoonlijkheidsstoornis. De belangrijkste klachten zijn:

  • Je hebt vaak ruzie met mensen in je omgeving 
  • Je hebt moeite om met je emoties om te gaan 
  • Je stemming wisselt vaak en gevoelens zijn extreem  
  • Je bent onzeker en kunt slecht omgaan met kritiek 
  • Je hebt moeite met het aangaan van relaties of relaties vast te houden 
  • Je doet dingen zonder na te denken 
  • Je vindt het lastig om zelf keuzes te maken 
  • Je hebt problemen op verschillende gebieden in uw leven: bijvoorbeeld thuis, op school, op uw werk 
  • Je voelt je snel buitengesloten of afgewezen 
  • Je bent op een dwangmatige manier bezig alles in het leven perfect te regelen 

Als je een persoonlijkheidsstoornis hebt, heb je ook vaak andere psychische problemen zoals angsten of depressiviteit. 

Meer informatie op thuisarts.nl 

Bas 01

Bas Ik heb moeten leren zelf de regie te nemen voor mijn leven

Bas kon ineens niets meer, niet meer werken en ook niet thuis zijn. In eerste instantie werd hij behandeld voor zijn depressie, maar bij de ggz kreeg hij ook de diagnose vermijdende persoonlijkheidsstoornis. Bas vertelt over het moment dat hij besefte dat hij hulp nodig had en wat hem heeft geholpen op weg naar herstel.
Lees het verhaal

Hulp bij persoonlijkheidsstoornis

Er bestaan verschillende goed werkende psychotherapeutische behandelingen voor persoonlijkheidsstoornissen. Het doel van deze behandelingen is je klachten te verminderen en dat je beter met de problemen leert omgaan.  

Soms krijg je begeleiding van een team dat jou en de mensen in je omgeving beter leert omgaan met de persoonlijkheidsstoornis.   

Ook kan het zijn dat je medicijnen krijgt voorgeschreven om bepaalde symptomen te verminderen of om de behandeling te ondersteunen.  

Deze inhoud kan vanwege de huidige cookie-instellingen niet weergegeven worden.

Om deze inhoud te kunnen zien, verander je cookie-instellingen.

Loop jij net als Petra vast in je gevoelswereld of heb jij last van stemmingswisselingen of terugkerende conflicten met mensen in je omgeving? Petra vertelt over haar ervaringen met een persoonlijkheidsstoornis, de behandelingen die zij bij Reinier van Arkel heeft gevolgd en wat zij heeft gehad aan deze behandelingen. Sociaal psychiatrisch verpleegkundige Paul Langenberg vertelt over de verschillende behandelvormen.

Lotgenotencontact

Patiëntenvereniging Stichting Borderline voor lotgenotencontact en advies, maar ook voor meer informatie over Borderline en verschillende behandelingsmethoden. 

Ga naar de website van stichting borderline

Via lotgenotencontact probeert de stichting zelfbeschadiging het isolement van mensen die zichzelf beschadigen en hun omgeving te doorbreken. Ook willen ze stigma doorbreken en komen ze op voor de belangen van lotgenoten en naasten vanuit ervaringsdeskundigheid.

Ga naar de website van stichting zelfbeschadiging  

Woon je in Den Bosch of omgeving? Ben je op zoek naar lotgenoten? Ben je een betrokkene? Wil je mensen ontmoeten die hetzelfde meemaken? Mensen om mee te praten, om samen mee te ontdekken hoe je met jouw problemen om kunt gaan? Mensen zoals jij, die hulp zoeken bij elkaar: daarvoor is steunpunt Zelfhulp Den Bosch. Er zijn al veel zelfhulpgroepen.

Steunpunt Zelfhulp Den Bosch

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers. 

Mind Korrelatie

Steun voor familie en naasten