Herstelpunt
WRAP-training
Vught, Den Bosch en Zaltbommel
- Herstelacademie de Stenen Hut in Vught
In 2025 van donderdag 9 januari tot en met 27 februari - Herstelacademie de Stijl in Den Bosch
In 2025 van dinsdag 7 januari tot en met 25 februari van 9.30 tot 12 uur (VOL) - Herstelacademie Bommelerwaard in Zaltbommel
In 2025 van woensdag 22 januari tot en met 22 maart van 14 tot 16.30 uur
Herstellen doe je zelf
Vught, Den Bosch en Zaltbommel
- Herstelacademie de Stenen Hut in Vught
In 2025 van dinsdag 7 januari tot en met 25 maart van 14.30 tot 16.30 - Herstelacademie de Stijl in Den Bosch
Januari, april en september - Herstelacademie Bommelerwaard in Zaltbommel
In 2025 vanaf maandag 13 januari van 9.30 tot 11.30 uur
Herstelgroep naasten
Vught
- Herstelacademie de Stenen Hut in Vught
Doorlopende groep, aanmelden kan altijd
Werken met eigen ervaring
Vught, Den Bosch en Zaltbommel
- Herstelacademie de Stenen Hut in Vught
start 2e kwartaal 2025 - Herstelacademie de Stijl in Den Bosch
start 13 januari van 13 tot 16 uur - Herstelacademie Bommelerwaard in Zaltbommel
start 2e kwartaal 2025
Herstel is niet hetzelfde als genezing. Het betekent (leren) zien hoe kwetsbaar je kunt zijn, maar vooral ook wat je talenten zijn. Herstellen betekent je eigen weg vinden, grip krijgen op je kwetsbare kanten en je leven in eigen hand nemen. Bij herstel ligt de aandacht niet bij je ziekte en 'patiënt zijn', maar bij wat er wel mogelijk is en bij actief zijn in je eigen leven.
Aandachtsgebieden Herstelpunt
- Vraagbaak. Je kunt er als cliënt terecht met vragen over herstelwerkgroepen en cursussen. Vanuit het Herstelpunt bieden we diverse cursussen en begeleiding van groepen.
- Intervisie, collegiale coaching en verdiepende themabijeenkomsten voor alle ervaringsdeskundigen die verbonden zijn aan Reinier van Arkel.
- Voorlichting, informatie en advies over herstel en ervaringsdeskundigheid in de hele organisatie.
- Projectondersteuning bij diverse ontwikkelingen op het gebied van herstelondersteunende zorg, zoals de ontwikkeling van herstelacademies.
Ervaringsdeskundigheid
Ervaringsdeskundigen weten hoe het is om psychisch uit evenwicht te zijn en een herstelproces door te maken. Ze hebben door middel van cursussen of een opleiding hun ervaringskennis vergroot en ontwikkeld, zodat ze deze kennis op een professionele manier kunnen gebruiken in hun werk in de psychiatrie. Ze zijn voor cliënten vaak een rolmodel of bondgenoot.
De ervaringsdeskundigen werken op verschillende afdelingen van Reinier van Arkel, maar ook binnen de FACT-teams, regioteams en de herstelacademies. Op verschillende plekken bieden zij cursussen aan die herstel als doel hebben.
Ervaringsdeskundigen werken mee aan de kwaliteit van de zorg, aan het herstel van de cliënt en het wegnemen van vooroordelen over de psychiatrie. Kortom: aan herstelondersteunende zorg.
Ervaringsdeskundigheid
Ervaringsdeskundigen
Aan de slag als ervaringsdeskundige
Het belangrijkste van ervaringsdeskundigheid is het ‘vermogen om op grond van eigen herstelervaring ook aan anderen ruimte te bieden, mogelijkheden aan te dragen en perspectief te geven voor herstel’. (uit: Handreiking voor de inzet van ervaringsdeskundigheid vanuit de GGZ, 2012). Om jezelf een ervaringsdeskundige te noemen, is dus méér nodig dan het ‘hebben’ van ervaring. Nadenken over je eigen gedrag en het gedrag van een ander is bijvoorbeeld een vaardigheid die nodig is voor een professionele ervaringsdeskundige. De ontwikkeling van ervaring tot ervaringsdeskundigheid wordt hieronder in een schema weergegeven.
Bron: Hilko Timmer, coördinator Bureau Herstel SBWU
Beroepscompetentieprofiel ervaringsdeskundige
Het beroepscompetentieprofiel van de ervaringsdeskundige is te downloaden via https://kenniscentrumphrenos.nl/document/ervaringsdeskundigheid-beroepscompetentieprofiel/
Wanneer ben je ‘ervaringsdeskundig’
Je wilt met jouw ervaring graag anderen helpen. Als ‘(ex-)cliënt met ervaring’ ben je nog geen professionele ervaringsdeskundige binnen een multidisciplinair team. Daarvoor doorloop je het schema dat hierboven staat.
Hoe word je ervaringsdeskundige?
Het volgen van cursussen zoals, ‘Herstellen doe je zelf‘, ‘Werken met eigen ervaring' (zie cursusaanbod), is zinvol en raden we zeer aan. Dit is vaak niet voldoende om uiteindelijk een betaalde baan te vinden. Het is dus belangrijk om naast deze cursussen nog een diploma van, het liefst een zorgopleiding op MBO- of HBO-niveau te hebben.
Specifieke opleidingen ervaringsdeskundigheid
Verschillende MBO- en HBO-opleiders bieden ook specifieke opleidingen voor ervaringsdeskundigen. Zoals deze opleidingen bij Fontys en Summa:
- https://fontys.nl/Professionals-en-werkgevers/Opleidingen-en-cursussen/Ervaringsdeskundigheid-in-Zorg-en-Welzijn-Associate-degree.htm
- https://www.summacollege.nl/opleidingen/opleidingen-overzicht/opleiding-detail/persoonlijk-begeleider-specifieke-doelgroepen-ervaringsdeskundige-(bbl)
Belangrijk om te weten is dat je voor een aantal specifieke functies binnen de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (ggz), bijvoorbeeld een ervaringsdeskunidge in een FACT-team, een HBO-diploma en een CONO- of BIG-registratie een moet hebben. ,
Kan ik ook als vrijwilliger met ervaringsdeskundigheid werken?
Bij Reinier van Arkel zijn er verschillende vrijwilligersfuncties, bijvoorbeeld bij de herstelacademies (link) en als (beweeg)maatje. Om als vrijwilliger met ervaringsdeskundigheid aan de slag te gaan raden wij aan om een van de cursussen te volgen. Bekijk ook de pagina van vrijwilligerswerk https://www.reinierwerktenleert.nl/werken-bij-reinier/vrijwilligers/ of neem contact op met (073) 658 5111 en vraag naar vrijwilligerswerk.
Stage ervaringsdeskundigheid
Meer informatie over ervaringsdeskundigheid
- https://kenniscentrumphrenos.nl/document/ervaringsdeskundigheid-beroepscompetentieprofiel/
- https://kenniscentrumphrenos.nl/thema/herstelondersteuning-en-ervaringsdeskundigheid/wat-is-herstel-en-herstelondersteuning/
- https://www.movisie.nl/ervaringsdeskundigheid
- https://ggnet.nl/over-ggnet/herstelgerichte-zorg/ervaringsdeskundigheid