Herstelpunt
Herstel is niet hetzelfde als genezing. Het betekent (leren) zien hoe kwetsbaar je kunt zijn, maar vooral ook wat je talenten zijn. Herstellen betekent je eigen weg vinden, grip krijgen op je kwetsbare kanten en je leven in eigen hand nemen. Bij herstel ligt de aandacht niet bij je ziekte en 'patiënt zijn', maar bij wat er wel mogelijk is en bij actief zijn in je eigen leven.
Aandachtsgebieden Herstelpunt
- Vraagbaak. Je kunt er als cliënt terecht met vragen over herstelwerkgroepen en cursussen. Vanuit het Herstelpunt bieden we diverse cursussen en begeleiding van groepen.
- Intervisie, collegiale coaching en verdiepende themabijeenkomsten voor alle ervaringsdeskundigen die verbonden zijn aan Reinier van Arkel.
- Voorlichting, informatie en advies over herstel en ervaringsdeskundigheid in de hele organisatie.
- Projectondersteuning bij diverse ontwikkelingen op het gebied van herstelondersteunende zorg, zoals de ontwikkeling van herstelacademies.
Ervaringsdeskundigheid
Ervaringsdeskundigen weten hoe het is om psychisch uit evenwicht te zijn en een herstelproces door te maken. Ze hebben door middel van cursussen of een opleiding hun ervaringskennis vergroot en ontwikkeld, zodat ze deze kennis op een professionele manier kunnen gebruiken in hun werk in de psychiatrie. Ze zijn voor cliënten vaak een rolmodel of bondgenoot.
De ervaringsdeskundigen werken op verschillende afdelingen van Reinier van Arkel, maar ook binnen de FACT-teams, regioteams en de herstelacademies. Op verschillende plekken bieden zij cursussen aan die herstel als doel hebben.
Ervaringsdeskundigen werken mee aan de kwaliteit van de zorg, aan het herstel van de cliënt en het wegnemen van vooroordelen over de psychiatrie. Kortom: aan herstelondersteunende zorg.
Ervaringsdeskundigheid
Ervaringsdeskundigen
Aan de slag als ervaringsdeskundige
Het belangrijkste van ervaringsdeskundigheid is het ‘vermogen om op grond van eigen herstelervaring ook aan anderen ruimte te bieden, mogelijkheden aan te dragen en perspectief te geven voor herstel’. (uit: Handreiking voor de inzet van ervaringsdeskundigheid vanuit de GGZ, 2012). Om jezelf een ervaringsdeskundige te noemen, is dus méér nodig dan het ‘hebben’ van ervaring. Nadenken over je eigen gedrag en het gedrag van een ander is bijvoorbeeld een vaardigheid die nodig is voor een professionele ervaringsdeskundige. De ontwikkeling van ervaring tot ervaringsdeskundigheid wordt hieronder in een schema weergegeven.
Bron: Hilko Timmer, coördinator Bureau Herstel SBWU
Beroepscompetentieprofiel ervaringsdeskundige
Het beroepscompetentieprofiel van de ervaringsdeskundige is te downloaden via https://kenniscentrumphrenos.nl/document/ervaringsdeskundigheid-beroepscompetentieprofiel/
Wanneer ben je ‘ervaringsdeskundig’
Je wilt met jouw ervaring graag anderen helpen. Als ‘(ex-)cliënt met ervaring’ ben je nog geen professionele ervaringsdeskundige binnen een multidisciplinair team. Daarvoor doorloop je het schema dat hierboven staat.
Hoe word je ervaringsdeskundige?
Het volgen van cursussen zoals, ‘Herstellen doe je zelf‘, ‘Werken met eigen ervaring' (zie cursusaanbod), is zinvol en raden we zeer aan. Dit is vaak niet voldoende om uiteindelijk een betaalde baan te vinden. Het is dus belangrijk om naast deze cursussen nog een diploma van, het liefst een zorgopleiding op MBO- of HBO-niveau te hebben.
Specifieke opleidingen ervaringsdeskundigheid
Verschillende MBO- en HBO-opleiders bieden ook specifieke opleidingen voor ervaringsdeskundigen. Zoals deze opleidingen bij Fontys en Summa:
- https://fontys.nl/Professionals-en-werkgevers/Opleidingen-en-cursussen/Ervaringsdeskundigheid-in-Zorg-en-Welzijn-Associate-degree.htm
- https://www.summacollege.nl/opleidingen/opleidingen-overzicht/opleiding-detail/persoonlijk-begeleider-specifieke-doelgroepen-ervaringsdeskundige-(bbl)
Belangrijk om te weten is dat je voor een aantal specifieke functies binnen de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (ggz), bijvoorbeeld een ervaringsdeskunidge in een FACT-team, een HBO-diploma en een CONO- of BIG-registratie een moet hebben. ,
Kan ik ook als vrijwilliger met ervaringsdeskundigheid werken?
Bij Reinier van Arkel zijn er verschillende vrijwilligersfuncties, bijvoorbeeld bij de herstelacademies (link) en als (beweeg)maatje. Om als vrijwilliger met ervaringsdeskundigheid aan de slag te gaan raden wij aan om een van de cursussen te volgen. Bekijk ook de pagina van vrijwilligerswerk https://www.reinierwerktenleert.nl/werken-bij-reinier/vrijwilligers/ of neem contact op met (073) 658 5111 en vraag naar vrijwilligerswerk.
Stage ervaringsdeskundigheid
Meer informatie over ervaringsdeskundigheid
- https://kenniscentrumphrenos.nl/document/ervaringsdeskundigheid-beroepscompetentieprofiel/
- https://kenniscentrumphrenos.nl/thema/herstelondersteuning-en-ervaringsdeskundigheid/wat-is-herstel-en-herstelondersteuning/
- https://www.movisie.nl/ervaringsdeskundigheid
- https://ggnet.nl/over-ggnet/herstelgerichte-zorg/ervaringsdeskundigheid
Cursussen en groepen
Herstellen doe je zelf
De cursus 'Herstellen doe je Zelf' is bedoeld voor iedereen die zich wil verdiepen in zijn eigen herstelproces en daarnaast graag in contact komt met anderen die bijna hetzelfde proces meemaken.
Iedereen heeft zijn/haar eigen unieke persoonlijke herstelproces. Je kunt inzicht krijgen in zowel je eigen proces als dat van de ander, door er met anderen over te praten, over na te denken en over te lezen.
Na deze cursus weet je waar jij staat in jouw herstelproces. Je leert over de fases van herstel en dat herstellen met vallen en opstaan gaat.
In deze bijeenkomsten is er veel ruimte om dit met elkaar te delen. Zo leren we van elkaar en kunnen we steun bij elkaar vinden.
De cursus ‘Herstellen doe je Zelf’ bestaat uit 12 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur op Herstelacademie de Stijl.
Start: zie programma Herstelacademie de Stijl
Aanmelden: destijl@reiniervanarkel.nl
Wellness Recovery Action Plan (WRAP)
In de vorm van een training werk je samen met andere deelnemers stap voor stap aan jouw persoonlijke WRAP. Bij elke stap worden ideeën en ervaringen uitgewisseld zodat we van elkaar kunnen leren. Je beslist altijd zelf of je iets deelt én wat je deelt en daarbij volg je een WRAP-training altijd vrijwillig en voor jezelf. Aan het eind van de training heb je de eerste versie van jouw persoonlijke WRAP waarin alle stappen zijn opgenomen.
Gereedschapskoffer
De basis van WRAP is de gereedschapskoffer voor een goed gevoel. Je beschrijft wat je nodig hebt om je goed te voelen. Dat kan over alle onderdelen van je dagelijks leven gaan. Daarna werk je in zes stappen uit wat je zelf kunt gebruiken om dat te bereiken en om te voorkomen dat je uit evenwicht raakt.
Onderdelen van WRAP zijn:
- Gereedschapskoffer voor een goed gevoel
- Dagelijks onderhoud
- Triggers en Actieplan
- Vroege Waarschuwingstekens en Actieplan
- Signalen van Ontsporing en Actieplan
- Crisisplan
- Post-crisisplan
WRAP bij Reinier van Arkel
Binnen Reinier van Arkel worden er WRAP-trainingen gegeven bij de drie herstelacademies. Een WRAP-training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur, met 2 WRAP-facilitators. Bij voldoende aanwezigheid ontvang je na afloop een certificaat.
Download de flyer voor meer informatie
Aanmelden
Inschrijven kan als je geïnteresseerd bent om je eigen WRAP te maken. Iedereen is welkom om aan het eigen welbevinden te werken.
Planning 2024
- WRAP-training Herstelacademie De Stijl in Den Bosch, dinsdag 27 augustus (start) t/m 15 oktober van 9.30 -12.00 uur
- WRAP- training Herstelacademie Bommelerwaard in Zaltbommel, donderdag 26 september (start) t/m 14 november van 13.00-15.30 uur
- WRAP-training Herstelacademie De Stenen Hut in Vught, maandag 4 november (start) t/m 21 december van 13.30-16.00 uur
Wil je je aanmelden voor een WRAP-training? Stuur dan een mail naar: herstelpunt@reiniervanarkel.nl met daarin: je naam, geboortedatum, telefoonnummer en email adres. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een bevestiging van je inschrijving.
VOL = VOL
WRAP café
Tijdens het WRAP-café bieden wij de mogelijkheid om je WRAP actueel en levend te houden, om verbinding met jezelf en met mede WRAPPERS te maken. Er is ruimte om het over hoop, persoonlijke verantwoordelijkheid, eigen ontwikkeling, opkomen voor jezelf en steun te hebben. Of over de gereedschapskoffer voor een goed gevoel, de actieplannen en de herstelonderwerpen. Je kunt er individueel of samen met elkaar mee aan de slag gaan en er is tijd om vragen te stellen aan de 2 aanwezige WRAP-ondersteuners en andere (ex) deelnemers.
Degenen die nog geen WRAP-training gevolgd hebben, kunnen het WRAP-café gebruiken om kennis te maken met de WRAP-facilitators en deelnemers, maar ook om een indruk te krijgen van wat een WRAP-training inhoudt. Natuurlijk is er volop ruimte om vragen te stellen.
Wanneer: 1 x per 2 maanden, laatste dinsdag van de maand, van 13 tot 14.30 uur in herstelacademie Stenen Hut, Watertorenlaan 13-19 in Vught.
- In 2024: 24 september & 26 november.
- In 2025: 28 januari, 25 maart, 27 mei, 30 sept, 25 november.
Vragen over de WRAP-cursus kun je mailen naar: herstelpunt@reiniervanarkel.nl