Hero51
Hero51

Onze geschiedenis

De geschiedenis van Reinier van Arkel gaat terug tot 1439, bijna zes eeuwen geleden. Het jaar waarin de koopman Reinier van Arkel overlijdt. In zijn testament gaf hij aan dat zijn vermogen moest worden bestemd voor de bouw van een gasthuis voor ‘arme sinnelose menschen’ die buiten de muren waren geplaatst.

Het huis 'Reinier van Arkel' dat in 1442 werd opgericht bevond zich aan het Hinthamereinde in Den Bosch. Met trots mogen we stellen dat Reinier van Arkel de oudste ggz-instelling van Nederland is.

Onze naamgever, Reinier van Arkel, was ons ver vooruit. Hij streefde al naar inclusie en maatschappelijk meedoen. De uitvoerders van zijn testament realiseerden zich dat samenwerking met ‘geburen’ (de wijk) en het stadsbestuur hiervoor voorwaardelijk waren.

Het eerste gasthuis in 1442 bood plaats aan zes ‘sinnelosen’; mensen die hun zinnen niet meer de baas waren en die men ‘van noetewegen, spannen, bynden en de sluyten moet’. Buurt en stad werden vanaf het eerste moment betrokken op dat zij zich zouden committeren aan de vestiging en de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de zorg aan deze burgers.

Geworteld in Den Bosch en de Meierij van Den Bosch
Zo is Reinier van Arkel ‘door de eeuwen heen geworteld in de stad Den Bosch en regio De Meierij, vanuit onze diepe overtuiging dat nabijheid, zorg voor de ander en maatschappelijk erbij horen en meedoen bijdragen aan gezondheid en een betere samenleving. Mensen met een ernstige psychische kwetsbaarheid zó ondersteunen dat zij op een voor hen betekenisvolle wijze kunnen deelnemen aan de maatschappij is waar we voor staan.

Museum ‘De zolders van Reinier’
Op onze hoofdlocatie aan de Bethaniestraat in ’s-Hertogenbosch is een klein museum gevestigd waarin je nader kennis maakt met onze geschiedenis. Daarnaast zijn er wisselende exposities. Het museum is voor individuele bezoekers op werkdagen te bezichtigen. Wil je met meerdere personen het museum bezoeken of een meer uitgebreide toelichting van een oud-medewerker, maak dan een afspraak via info@reiniervanarkel.nl