Hoe helpen wij
Reinier van Arkel biedt hulp op maat: zo lang als nodig, zo kort als mogelijk. Thuis, in een kliniek, woongroep of tijdens een bezoek op een van de locaties. Ook bieden we e-health aan, waarbij (een deel van) de behandeling online wordt gegeven.
Reinier in de wijk
Regioteam
Herstel is gebaat bij een snelle en goede start van de behandeling bij de juiste zorgpartner. Het regioteam komt hieraan tegemoet door:
- Na een korte wachttijd de hulpvraag samen met de cliënt te onderzoeken in een intakegesprek.
- Na de intake direct te starten* met ondersteuning, gericht op herstel.
Het regioteam werkt volgens de herstelondersteunende aanpak. De cliënt krijgt eigen regie en de zorg wordt geboden in samenwerking met cliënt, het netwerk en zorgprofessionals van samenwerkende partijen.
Regioteam Den Bosch Binnenstad
*Als de hulpvraag van de cliënt niet past bij de zorg van Reinier van Arkel adviseert het regioteam over een mogelijk alternatief vervolgtraject. Hierover vindt terugkoppeling plaats met de verwijzer.
FACT-teams
Thuis samen werken aan herstel
Een FACT-team behandelt en begeleid je in de eigen omgeving. Het werken aan herstel staat voor de verschillende hulpverleners van het team centraal.
Wanneer krijg je hulp van een FACT-team
- Wanneer je door psychische klachten op meerdere levensgebieden, zoals school, werk of in een relatie, vastloopt.
- Wanneer je langere tijd behoefte aan behandeling en begeleiding hebt.
FACT-teams bij Reinier van Arkel
- FACT Den Bosch Binnenstad
- FACT Den Bosch Noord-West
- FACT Den Bosch Zuid-Oost
- FACT Regio Noord
- FACT Regio Zuid
- Forensische FACT
- FACT Jeugd
De hulpverleners van het FACT-team komen naar je toe. Op deze manier sluit de behandeling goed aan bij waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt.
Wat is FACT?
FACT is een afkorting voor 'Flexible Assertive Community Treatment'. Het is een werkwijze waarbij er vanuit een team van hulpverleners wijkgerichte ambulante behandeling en begeleiding worden geboden, dat wil zeggen zoveel mogelijk in de eigen omgeving.
Een FACT-team bestaat uit:
- een psychiater
- een psycholoog
- woonbegeleiders
- verpleegkundig casemanagers
- sociaal psychiatrisch verpleegkundigen
- een ervaringsdeskundige
- een trajectbegeleider
- een maatschappelijk werker.
Omdat er zoveel verschillende hulpverleners in het team zitten, kan de behandeling goed worden afgestemd op je hulpvraag. Wanneer je bijvoorbeeld een vraag hebt op het gebied van wonen zal de woonbegeleider je hierin ondersteunen. Bij een vraag op het gebied van daginvulling is dit de trajectbegeleider. En bij een vraag voor therapie is dit vaak de psycholoog.
IHT
Crisis en intensieve behandeling thuis
Reinier van Arkel biedt crisisbehandeling bij mensen thuis, voor mensen die in crisis (dreigen) te raken. Deze vorm van behandelen is bedoeld voor volwassen cliënten die al contact hebben met Reinier van Arkel maar ook voor volwassenen die in een psychiatrische crisis (dreigen) te raken maar nog niet in behandeling zijn.
Het gaat om het snel inzetten van behandeling voor een korte periode om te voorkomen dat iemand in crisis raakt of als dat toch gebeurt, deze zo kort mogelijk duurt.
Het team dat deze intensieve behandeling levert, heet intensive home treatment-team (IHT).
VIP team
Vroege interventie psychose
Als je een psychose hebt gehad, kun je aangemeld worden bij het VIP-team. VIP staat voor Vroege Interventie bij Psychose en is erop gericht de psychose zo kort mogelijk te laten duren.
Het VIP-team vindt het belangrijk er vroeg bij te zijn als mensen een eerste psychose doormaken, want een psychose kan een grote invloed hebben op je leven. Je blijft bij het team in behandeling om de kans op een volgende psychose te verkleinen.
ART-teams
Beschermd wonen
Zelfstandig wonen kan soms een grote uitdaging zijn. Je vindt het bijvoorbeeld lastig goed voor zichzelf te zorgen of je dag in te delen. Het kan moeilijk zijn zonder professionele hulp je leven op poten te zetten en te houden. Beschermd wonen helpt hierbij. Beschermd wonen begeleidt je in je zelfredzaamheid, zodat je mee kunt blijven doen in de samenleving.
Beschermd wonen richt zich op zorgvormen die je eigen regie versterkt. Welke woonvorm het beste bij je past, is afhankelijk van je indicatie, wat je nog wel kunt, je psychiatrische klachten en je woonwensen. Er is variatie in woonvormen en woningen, en er zijn mogelijkheden voor zelfstandig of in een groep wonen. Op deze manier kunnen we het wonen en de zorg zo goed mogelijk laten aansluiten bij je behoefte.
Hulp op een locatie van Reinier van Arkel
Poliklinische en deeltijdpsychiatrie
Poliklinische hulp krijg je als je zwaardere of ingewikkelde psychische problemen hebt. Je komt dan bij ons langs op het kantoor van je behandelaar. Na de afspraak ga je weer naar huis. Samen met de behandelaar onderzoek je wat precies het probleem is. En samen spreek je af welke behandeling het beste past en hoe vaak je langskomt.
Je behandeling duurt zo kort mogelijk en bestaat uit gesprekken. Soms vraagt de behandelaar je voor een afspraak een opdracht of oefening te doen. Je behandelaar kijkt ook of medicijnen je kunnen helpen bij het herstel. Het kan ook zijn dat een behandeling in een groep gegeven wordt.
Reinier van Arkel heeft verschillende poliklinieken. Afhankelijk van je klachten en diagnose kom je bij een van deze poli's terecht. Hiervoor heb je een verwijzing van de huisarts nodig.
Poliklinische en deeltijdpsychiatrie bij Reinier van Arkel
De dagbehandeling
Als je veel last hebt van de klachten is eens per week een afspraak met je behandelaar soms niet genoeg. Daarvoor hebben we een dagbehandeling. Je gaat hier minstens 1 dag naartoe en volgt dan een programma.
De meeste programma's volg je in een groep. Het voordeel van een groep is dat je elkaars problemen herkent en elkaar kunt steunen. Dat kan helpen om sneller stappen te zetten in je herstel. Naast de groepsactiviteiten heb je ook een-op-een gesprekken met je behandelaar.
Reinier in de kliniek
HIC
High Intensive Care
Op de HIC wordt kortdurend, klinische intensieve zorg geboden aan mensen die in ernstige psychische nood verkeren. Behandeldoel is de cliënt stabiel te laten worden in een omgeving waar veiligheid, rust en structuur geboden wordt, zodat hij zo snel mogelijk thuis verder kan herstellen. De opnameduur is maximaal drie weken.
Reinier van Arkel heeft twee HIC afdelingen.
MC
Medium Care
Een opname op de Medium Care (MC) vindt plaats wanneer een ambulant behandeltraject of de begeleiding op een verblijfsafdeling tijdelijk niet toereikend is. De behandeling is gericht op het stabiliseren en herwinnen van het eigen functioneren, zodat de cliënt zo snel mogelijk weer terug kan keren naar de eigen woonsituatie. De opnameduur is maximaal drie maanden.
Reinier van Arkel kent een MC voor volwassenen en een MC voor jeugd.
Klinieken in het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Als je grote psychische problemen hebt is het soms nodig dat we je opnemen. Je kijkt dan samen met het behandelteam wat de beste behandeling voor jou is. De opname duurt zo kort mogelijk. Het is belangrijk om erachter te komen hoe het komt dat de problemen zo groot zijn geworden. Samen kijken we dan hoe je de volgende keer eerder aan de bel kan trekken. Je kan dan eerder professionele hulp inroepen of juist de hulp van familie of vrienden krijgen.
Tijdens de opname neem je deel aan het dagprogramma en verschillende therapievormen. Denk aan:
- zelfverzorging
- sporten
- creatieve activiteiten
- gespreksgroep
- kookgroep
Je wordt tijdens de opname begeleid door een team behandelaren met verschillende beroepen:
- een psychiater
- een verpleegkundige
- een fysiotherapeut
- een psycholoog
- iemand die activiteiten begeleidt
Dit behandelteam werkt samen met jou aan je behandeling.
Klinieken van Reinier
Klinisch ART
Beschermd en begeleid wonen
Zelfstandig wonen kan soms een grote uitdaging zijn. Je vindt het bijvoorbeeld lastig goed voor zichzelf te zorgen of je dag in te delen. Het is kan moeilijk zijn zonder professionele hulp je leven op poten te zetten en te houden. Reinier van Arkel heeft verschillende woonvormen op het terrein van Zorgpark Voorburg in Vught.
FPA Coornhert
Forensisch psychiatrische afdeling
Forensisch psychiatrische zorg is specialistische zorg: behandelen in veiligheid. Deze specialistische zorg richt zich op mensen van 18 jaar en ouder die als gevolg van psychiatrische, psychische, gedrags- en/of ernstige psychosociale problematiek delictgedrag of maatschappelijk grensoverschrijdend gedrag vertonen. Zij komen daardoor in aanraking met justitie en hebben een justitiële maatregel opgelegd gekregen.
Participatie en Herstel
Herstelacademies
Wanneer je te maken hebt (gehad) met een psychische ontwrichting kun je op de Herstelacademie terecht om in contact te komen met anderen en verdere stappen (klein of groot) zetten in je herstel.
Herstelacademies bij Reinier van Arkel
- Herstelacademie de Stijl (Den Bosch)
- Herstelacademie Bommelerwaard (Zaltbommel)
- Herstelacademie de Stenen Hut (Vught)
De herstelacademie biedt je een prettige ontmoetingsplek en verschillende cursussen en groepen gericht op herstel.
Voor ons betekent ‘herstel’ niet hetzelfde als ‘genezen'', maar gaat het over ontdekken van wat voor jou werkt. Dit is voor iedereen anders en vaak een heel een proces. Je kunt bij de Herstelacademie aan de slag met het vinden van je eigen weg, grip krijgen op je kwetsbaarheden, je leven in eigen handen nemen, je talenten leren kennen.
Herstelpunt
Herstel en ervaringsdeskundigheid
Het Herstelpunt is het centrale punt voor herstel en ervaringsdeskundigheid binnen Reinier van Arkel.
Individuele Plaatsing en Steun: IPS
Begeleiden naar werk
Individuele Plaatsing en Steun (IPS) heeft als uitgangspunt dat ieder mens die dat wil, kan werken op een reguliere baan. Bij Reinier van Arkel helpt een team van gecertificeerde IPS-coaches je bij het zoeken, vinden en behouden van een passende baan. Deelnemers worden snel in de gekozen functie geplaatst, en daarna gericht getraind in de benodigde werkvaardigheden.
De principes van IPS zijn:
- Iedere cliënt die een reguliere baan wil, kan meedoen aan IPS (‘zero exclusion’).
- Er wordt snel gezocht naar een echte baan.
- De arbeidswensen van de cliënt staan centraal.
- Er wordt langdurige ondersteuning geboden, zowel aan de persoon als aan de werkomgeving.
- IPS is geïntegreerd met geestelijke gezondheidszorg (behandeling en/of begeleiding).
Ontwikkelingsgerichte Arbeidsmatige Dagbesteding: OAD
Reinier van Arkel, Weener XL en WSD hebben een intensieve samenwerking om mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid een passend aanbod op het gebied van ontwikkelingsgerichte arbeidsmatige dagbesteding aan te bieden
Iedereen in de leeftijd van 21 tot 67 jaar die behandeld wordt of binnenkort een behandeling start bij Reinier van Arkel en graag (weer) wil werken komt in aanmerking voor OAD.
Voor maximaal een jaar volgt de deelnemer een intensief traject begeleid door een medewerker van Reinier van Arkel en een werkbegeleider van WSD of Weener XL. Na aanmelding via werkalsmedicijn@reiniervanarkel.nl volgt een gesprek waarin de mate van zelfredzaamheid op verschillende gebieden in kaart wordt gebracht. Familie en naastbetrokkenen worden vanaf het tweede gesprek nauw betrokken zodat zij medeverantwoordelijk zijn voor het halen van de doelen. De mate van zelfraadzaamheid wordt elke drie maanden opnieuw in kaart gebracht zodat de voortgang van het traject en het halen van de doelen inzichtelijk wordt voor alle partijen. Eventueel kunnen doelen worden bijgesteld.
Werkgerichte Geïntegreerde Behandelaanpak: WGB
Samen naar werk
Bij de deelnemers aan de Werkgerichte Geïntegreerde Behandelaanpak is er vanaf het begin van de behandeling binnen Reinier van Arkel extra aandacht voor re-integratie. Een jaar lang werk je als cliënt nauw samen met Reinier van Arkel, een re-integratiebedrijf en UWV om jouw behandeling zo goed mogelijk aan te laten sluiten op een succesvolle terugkeer naar werk. In het traject heeft de cliënt behalve met de behandelaar, dus ook ook regelmatig contact met een re-integratiecoach. De behandelaanpak is bedoeld voor cliënten met matige tot ernstige psychische aandoeningen, een behandeling binnen een van de specialistische behandelteams én een uitkering bij UWV 's-Hertogenbosch.
Meer informatie over de Werkgerichte Geïntegreerde Behandelaanpak
Geestelijke verzorging
Als je te maken krijgt met psychische klachten, komt er veel op je af. Het kan je diep raken. Soms weet je niet meer goed hoe het verder moet. Het vertrouwde wordt vreemd en het vreemde vertrouwd. Er kunnen vragen opkomen waar niet meteen een antwoord op is. Bijvoorbeeld: Waarom overkomt mij dit? Waar put ik kracht uit? Wie ben ik eigenlijk nu ik ziek geworden ben?
De Dienst geestelijke verzorging kan met jou, én met je familie/naasten hierover in gesprek gaan. Het maakt daarbij niet uit wat je gelooft of hoe je in het leven staat.
Wat kunnen geestelijk verzorgers bieden?
- een-op-eenbegeleiding en gesprekken
- groepsgesprekken en ontmoetingsgroepen
- vieringen, diensten en herdenkingsbijeenkomsten
- rituelen om stil te staan bij bijzondere levensmomenten
- begeleiding bij het einde van het leven
- ondersteuning bij het nemen van moeilijke beslissingen
- contact leggen met andere organisaties die ook kunnen helpen bij deze vragen
Hoe kom je in contact met een geestelijk verzorger?
Via het algemene nummer van Reinier van Arkel: 073-6585111 of via dgv@reiniervanarkel.nl
Vrijwilligerswerk
Op de website Reinier werkt en leert vind je alle informatie over vrijwilligers bij Reinier van Arkel.
Gezondheidscentrum
fysiotherapie, ergotherapie en diëtiek
Gezondheidscentrum Zorgpark is een samenwerkingsverband van diverse professionals binnen de somatische zorg. Denk aan fysiotherapie, ergotherapie en diëtiek. Het Gezondheidscentrum is betrouwbaar en toegankelijk voor iedereen. Wij bieden zorg in aansluiting op je vraag.
Sportloket
Sport- en beweegactiviteiten
- Running Therapie Bethaniestraat: Elke maandag en woensdag van 10:00 – 11:00
- Bewust wandelen bij Herstelacademie de Stijl: Elke maandag van 13:30 – 15:00
- Sportief bewegen bij Herstelacademie de Stijl: Elke maandag van 15:00 – 16:00
- Sportief wandelen op de Vughtse Hei/IJzerenman: Elke dinsdag en vrijdag van 14:00-15:30 uur
- In beweging met autisme bij PMT Gebouw Zorgpark Voorburg: Elke dinsdag van 19:00 – 20:00
- Individuele sportbegeleiding bij Herstelacademie de Stijl: Elke woensdag van 09:00 – 12:00
- Fitnessen bij Feel fit Vught: Elke woensdag van 13:30 – 16:30
- Gezonde combinatie Zorgpark Voorburg: Elke laatste donderdag van de maand van 10:30 – 13:00
- Sportief wandelen bij Herstelacademie de Stijl: Elke donderdag van 14:00 – 16:00
- Project beweegmaatjes: In samenspraak met cliënt, maatje en Sportloket worden locatie en tijden bepaald.
Naast deze activiteiten, die toegankelijk zijn voor iedereen, hebben we ook een diverse afdelingsgebonden activiteiten. Daarnaast hebben we ook diverse evenementen die jaarlijks terugkeren. Meer informatie? Neem dan contact met ons op: Sportloket@Reiniervanarkel.nl
Voor wie?
- Kinderen, jeugd, jongeren, volwassenen en ouderen
- Mensen die een gezondere leefstijl willen
- Mensen die willen re-integreren in de maatschappij op het gebied van sport- en bewegen.
- Mensen die weer moeten wennen aan een dagritme en structuur
- Mensen die een gezonde dag invulling willen, elkaar willen ontmoeten en samen sporten
- Mensen die minder last van bijwerkingen van medicatie willen
- Mensen die weerbaarder willen worden en minder last hebben van onrustgevoelens
Begeleiding
Samen met lotgenoten onder deskundige begeleiding even niet praten over problemen, maar bewegen of in beweging komen; de 'zinnen' verzetten.
De begeleiding is op het gebied van sportkunde, bewegingsagogiek en psychische achtergronden geschoold. We bieden deskundige begeleiding en werken daarbij samen met vrijwilligers.
De groepen bestaan voornamelijk uit deelnemers die verblijven op diverse afdelingen binnen Reinier van Arkel. Denk hierbij aan deelnemers van het Zorgpark Voorburg, Autisme groepen, Beschermde woonvormen en ambulante deelnemers. Het hebben van een goede conditie is niet noodzakelijk om deel te kunnen nemen.
Deelname
In een kennismakingsgesprek wordt besproken of deelname aan een sportactiviteit aansluit bij de vraag van de deelnemer. Er wordt een plan op maat gemaakt. Deelname op meerdere dagdelen is mogelijk, maar is afhankelijk van de activiteit en indicatie van de deelnemer.
Verwenzorg
Wat is er lekkerder dan verwend worden…
‘Verwenzorg’ begon ooit praktisch; met een kistje lekkere verse kersen voor cliënten die langere tijd of chronisch zorg nodig hebben. Sindsdien staat de kers symbool voor de verwenzorg. Het is de Vitamine V zorg!
Verwenzorg: het maakt het leven mooier voor de cliënt én de hulpverlener. Het is bedoeld om mensen die langere tijd een zorgbehoefte hebben, regelmatig te verassen met extra aandacht.
Verpleegkundigen, verzorgende en andere personeelsleden in de gezondheidszorg moeten buiten de gewone zorg, extra aandacht hebben voor de groep chronisch zieke mensen. We moeten hen helpen om hen te laten genieten, geluk te voelen, mooie dingen te zien of te doen, mens te laten zijn. We moeten hen regelmatig in de watten leggen.
Vrijwilligers en professionals bieden verwenzorg, omdat ze iets goeds willen doen voor een of meer cliënten van een afdeling of locatie. Ze willen graag extra aandacht geven en mensen blij maken. En dan met verschillende soorten (kunst- en cultuur) activiteiten. Vaak activiteiten, die uit reguliere middelen niet bekostigd kunnen worden. Vandaar dat ondernemende zorgorganisaties, die verwenzorg omarmen, op zoek gaan naar maatschappelijke betrokken bedrijven die hen willen helpen. Met geld of in natura. Een uitgevoerde verwenzorgactiviteit wordt achteraf door alle betrokkenen beschreven als verrijkend.
Groepsdagbesteding
Reinier van Arkel kent verschillende mogelijkheden tot dagebesteding. Denk aan houtbewerking, herstelacademies, moestuin, dierenweide, sport en andere manieren van creatief bezig zijn. Maar ook arbeidsgerichte dagbesteding vind je bij Reinier van Arkel.
Reinier digitaal
Inzage dossier via Caren
Hoe weet je of jij al toegang hebt tot je dossier via Caren?
Als je een uitnodigingsbrief met code hebt ontvangen kun je toegang krijgen tot je dossier via carenzorgt.nl. Je maakt op Carenzorgt.nl een account aan. Binnen dit account kun je nu verschillende zorgorganisaties, zorgmedewerkers en mantelzorgers uitnodigen. Met de code in de uitnodigingsbrief krijg je toegang tot je dossier van Reinier van Arkel. Jij kunt die informatie ook delen met andere zorgaanbieders of mantelzorgers. Jij bepaalt wie je toegang geeft tot welke gegevens. Bespreek dit met je behandelaar, deze kan je helpen de juiste keuzes te maken.
Meer weten over Caren?
Voor vragen over Caren kun je terecht bij de helpdesk van Caren. Deze vind je op de beginpagina van Caren onder de knop 'Hulp nodig?' Of als je ingelogd bent onder de link naar veelgestelde vragen.
Uitgebreide informatie vind je op de supportsite van Caren:
Online behandeling
Een deel van de behandeling kun je via de computer thuis doen. Wij noemen dit online zorg. Als je, in overleg met de behandelaar hebt bepaald dat online zorg geschikt is voor je, krijg je van ons een inlogaccount. Hiermee krijg je toegang tot een beveiligde omgeving (online portaal) waar je kunt communiceren met je behandelaar. Door de online zorg kun je zelfstandig werken aan je herstel. Het geeft je meer keuzevrijheid en regie, omdat je het kunt gebruiken op tijden waarop jij dat wilt. Je krijgt toegang tot voor jou belangrijke informatie, je kunt berichten uitwisselen met een behandelaar en je vindt er huiswerkopdrachten en dagboekmogelijkheden. Met de behandelaar kun je bespreken welke informatie en activiteiten voor jou belangrijk zijn.
Meten van resultaten
Routine Outcome Monitoring (ROM)
Reinier van Arkel werkt voortdurend aan het verbeteren van het behandelaanbod. Om de kwaliteit van zorg te vergroten, vragen wij u periodiek (voor, tijdens en na uw behandeling) vragenlijsten in te vullen. Door het invullen van deze vragenlijsten brengen we uw klachten, zorgbehoefte en het resultaat van uw behandeling in beeld en zien we of uw behandeling het gewenste resultaat heeft. Vragen gaan over: welke klachten u ervaart, de ernst van uw problemen, uw dagelijks functioneren, de kwaliteit van leven en uw tevredenheid over de behandeling.
Antwoorden van de vragenlijsten voegen we toe aan uw persoonlijk dossier. Het dossier is beveiligd volgens privacywetgeving. Alleen uw behandelaar en andere betrokken hulpverleners van Reinier van Arkel hebben toegang tot deze gegevens.
Mijn Persoonlijke Herstelmaat
Als helder is op welke dimensies van gezondheid u vooruitgang wil bereiken, helpen we u om concrete hersteldoelen te formuleren en volgen de voortgang hiervan met ‘mijn persoonijke herstelmaat’ U geeft zelf aan in welke mate de geformuleerde doelen al bereikt zijn, of de doelen nog relevant zijn of bijstelling nodig is.
Klik hier voor een weergave van de persoonlijke herstelmaat
Meer informatie over ROM kunt u vinden in de ROM-folder.
Online zelfhulp
Bij Reinier van Arkel kun je voor verschillende problemen een gratis zelfhulptraining volgen via Online Zelfhulp. De trainingen werken preventief en zijn helpend als je klachten niet te ernstig zijn. In veel gevallen lukt het door het volgen van de online training klachten te verminderen of volledig onder controle te krijgen. Om deze online training te volgen, hoef je niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse. Je hebt dan ook geen verwijzing nodig om deel te nemen.
Ook als je klachten ernstiger zijn en je hiervoor in behandeling bent bij Reinier van Arkel of een andere zorgaanbieder, kan de training ondersteunen en praktische handvaten bieden. Een online training kan dus prima naast een lopend contact bij Reinier van Arkel gevolgd worden. Soms zal je hulpverlener je zelfs vragen om een bepaalde cursus te volgen.
Heb je nog geen behandelcontact bij Reinier van Arkel en ervaar je na het volgen van de training nog problemen? Dan adviseren wij je om deze klachten bij je huisarts kenbaar te maken. Deze kan je zo nodig doorverwijzen voor verdere hulp of begeleiding.
Welke gratis trainingen zijn er?
Het volgen van een training is gratis. Om maximaal voordeel uit de training te halen is het belangrijk dat je er serieus mee bezig bent. Zo is het belangrijk om voldoende tijd en aandacht aan de training te besteden en deze helemaal af te maken. Hieronder zie je welke trainingen er zijn en voor welke klachten en problemen de training geschikt is. Klik op de naam van een training voor meer informatie erover.
Beter slapen
Word je 's ochtends niet uitgerust wakker? Ga op eigen tempo aan de slag voor een betere nachtrust! In deze zelfhulptraining leer je in een aantal stappen de basis voor betere slaapgewoonten.
Pak je somberheid aan
Heb je last van somberheid? Je kunt er iets aan doen! In de training Pak je somberheid aan krijg je informatie over somberheid. Je onderzoekt hoe jouw somberheid in elkaar zit en je leert stapje voor stapje wat je kunt doen om je minder somber te voelen.
Fluitend naar je werk
De training 'Fluitend naar je werk' is ontwikkeld voor iedereen die (langdurige) werkstress ervaart en hierdoor met minder plezier naar het werk gaat.
Zelfhulptraining betrokken omgeving
Als naaste van iemand met psychische klachten wordt er veel van je gevraagd. In deze training krijg je tips en trucs om anders om te gaan met de situatie van je naaste en jou. Met oefeningen ga je hiermee aan de slag. Zo leer je om meer balans aan te brengen in de zorg voor de ander en de zorg voor jezelf.
Minder piekeren
Pieker je veel? Je kunt er iets aan doen! In de training Minder piekeren leer je hoe je je gepieker onder controle kunt krijgen.
Je probleem in kaart
Voordat je met je klachten of problemen aan de slag gaat, helpt het om helder te hebben wat er speelt. Met deze zelfhulptraining begin je met het in kaart brengen van je eigen situatie. Ga op je eigen tempo aan de slag!
Mindfulness
Wil je meer mindful in het leven staan? In deze zelfhulptraining maak je kennis met mindfulness. Ga op je eigen tempo aan de slag!
Oefenen met ontspannen
Gestrest of gespannen? Ga op je eigen tempo aan de slag om weer te ontspannen! In deze zelfhulptraining leer je door middel van korte oefeningen hoe je je bewust kunt worden van je spanning. En vooral: hoe je die spanning los kunt laten.
Start je persoonlijke route
Wat is een persoonlijke route? En wat kun je ermee? In deze korte module wordt hier in een filmpje antwoord op gegeven.
Zelfbeeld
Voel je je vaak onzeker? Of heb je negatieve gedachten over jezelf? Ga op je eigen tempo aan de slag met het verbeteren van je zelfbeeld! Met deze zelfhulptraining zet je de eerste stappen naar een meer positief zelfbeeld.