Ik denk veel aan zelfdoding
Heb je de gedachte dat het allemaal niet meer hoeft, dat het leven niets moois meer te bieden heeft? Mensen die denken over zelfdoding hebben vaak veel stress. Ze zijn somber (depressief), angstig, wanhopig of in de war en zoeken een oplossing.
- Denk je aan zelfdoding? Bel 113 of 0800-0113 of chat via www.113.nl
Deze hulpdienst is gratis en dag en nacht bereikbaar - Ben je nu in levensgevaar, bel dan 112
Denk je aan zelfmoord? Neem dat serieus en loop er niet mee rond. Je kunt altijd contact opnemen met de hulpverleners van 113 zelfmoordpreventie https://www.113.nl/. Bijvoorbeeld om je gedachten te delen. Of je gepieker even te onderbreken. De hulplijn is dag en nacht bereikbaar. Je kunt met hen bellen of chatten, wat jij zelf het prettigst vindt. Uiteraard zijn de gesprekken anoniem en vertrouwelijk.
Heb je suïcidale gedachten en nog geen behandeling of ben je alleen in behandeling bij de huisarts of POH-GGZ, dan kun je altijd gebruikmaken van de online therapie of coaching die 113 Zelfmoordpreventie biedt. Tijdens de online therapie word je door een vaste behandelaar begeleid om anders om te gaan met problemen en gedachten aan zelfdoding.
Wat kun je zelf doen?
- Probeer te praten over je gedachten met een vriend, familie of iemand anders die je vertrouwt
- Maak een afspraak bij je huisarts en zoek samen naar hulp die bij je past
- Het is belangrijk om geen alcohol of drugs te gebruiken
Reinier van Arkel biedt via https://mijnreinier.e-behandeling.nl gratis online zelfhulpmodules aan. Deze trainingen zorgen dat je klachten niet erger worden en helpen als je klachten niet te ernstig zijn. Je hoeft niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.
Lotgenotencontact
Wil je praten met mensen die hetzelfde meemaken? Wil je weten hoe anderen er mee omgaan? Bij de lotgenotengroep Over Leven ontmoeten mensen die zelf te maken hebben met suïcidale gedachten elkaar. Eén keer in de 2 weken gaan zij op woensdagmorgen met elkaar in gesprek over hun gedachten en hoe zij zich nu voelen. Het gewoon kunnen praten over je gedachten kan een enorme opluchting zijn. Niet alleen omdat je de gedachten uitspreekt, maar ook omdat niemand je gaat veroordelen. In de groep vind je begrip en herkenning. Op de website van Stichting Suïcide Preventie lees je de eerstvolgende datum waarop een groep van start gaat. Hier kun je ook terecht voor meer informatie, aanmelding en het stellen van vragen.
Meld je aan bij stichting suïcidepreventie
De lotgenotengroep vindt plaats bij: Herstelacademie de Stijl Taxandriaplein 1d 5212 TW ’s-Hertogenbosch.
Aanbod van Ypse
- Voluit leven
Voor als je bewuste keuzes wil maken op basis van wat jij belangrijk vindt en wat jou voldoening geeft - E-health
Verschillende online modules die onder begeleiding doorlopen kunnen worden
Erik Praten over je gevoelens is belangrijk
Wanneer ga je naar de huisarts?
De eerste stap op weg naar hulp is een afspraak met je huisarts. Die probeert er eerst voor te zorgen dat je veilig bent. De huisarts betrekt daar ook je naasten bij.
De huisarts kan je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog of naar Reinier van Arkel.
Direct contact met een hulpverlener
Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met suïcidale gedachten en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn 113 zelfmoordpreventie. Je kunt bellen of chatten met een van de hulpverleners.
Neem direct contact op: Bel 113 of 0800-0113. Of chat via www.113.nl
Steun voor familie en naasten
Tips voor naasten
- Begrip, sympathie en een luisterend oor zijn het belangrijkst (geef geen adviezen of tips)
- Bel regelmatig of ga op bezoek, ook als je niet direct een positieve reactie krijgt
- Ga samen iets doen, zoals wandelen of fietsen. Het beste kun je dit gewoon doen en niet vragen
- Laat blijken dat hij of zij altijd op je kan rekenen
- Zoek meer informatie over depressie. In de bibliotheek, de boekhandel of op internet https://mindblue.nl
- Praat de depressie niet weg en probeer hem of haar niet op te vrolijken. Dat werkt juist omgekeerd
- Als iemand weinig energie heeft, bied hulp aan bij eenvoudige huishoudelijke taken
- Zoek zelf steun als het je te veel wordt. Cijfer jezelf niet weg en stel grenzen
- Heeft iemand het over zelfdoding, twijfel dan niet en schakel hulp in. Bel de huisarts, bestaande contacten bij Reinier van Arkel of, bij spoed, de politie
Aanbod Ypse
Familieleden en naastengroep
Voor iedereen die een naaste heeft met psychische en/of verslavingsproblemen.
Familie- en betrokkenenraad
De Familie- en betrokkenenraad heeft cursussen en hulpmiddelen ontwikkeld. Je kunt ook aan de familievertrouwenspersoon vragen stellen en om ondersteuning vragen. Kijk bij Familie en naasten voor meer informatie hierover.
Mind naasten centraal
Mind Naasten Centraal ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Heb jij in je familie of directe omgeving ook daarmee te maken? Misschien wordt het je soms te veel en ben je op zoek naar hulp? De ervaringsdeskundigheid van Mind Naasten Centraal helpt je weer op weg.
Bijeenkomsten voor naasten
In twee groepsbijeenkomsten van elk 1,5 uur praten hulpverleners en ervaringsdeskundigen van Reinier van Arkel met naasten over hoe je iemand ondersteunt die aan suïcide denkt. Wat doe je wel en wat niet? Wat zijn feiten en wat zijn fabels? Er bestaan veel misverstanden over suïcide. We leren hoe je signalen kunt herkennen, maar ook hoe je voor jezelf zorgt.
Je bent vrij om actief deel te nemen aan het gesprek maar luister je liever dan kan dat ook. We maken de afspraak met elkaar om verhalen die gedeeld worden in de bijeenkomst ook daar te houden.
Data en andere praktische informatie
Waarom bleef je niet voor mij
In de documentaire “Waarom bleef je niet voor mij” vertellen vier kinderen over hun ervaringen. Zij verloren een ouder door suïcide tijdens de basisschool. De documentairemaakster Milou Gevers verloor zelf tien jaar geleden haar moeder door suïcide.
De documentaire heeft een Oscar en een gouden leeuw gekregen voor beste Nederlandse korte documentaire. Kijk hier: https://lnkd.in/gFw4vnqV