Hero14
Hero14

Voor mij hoeft het allemaal niet meer

Heb je de gedachte dat het allemaal niet meer hoeft, dat het leven niets moois meer te bieden heeft? Mensen die denken over zelfdoding hebben vaak veel stress. Ze zijn somber (depressief), angstig, wanhopig of in de war en zoeken een oplossing. 

  • Denk je aan zelfdoding? Bel 113 of 0800-0113. Of chat via www.113.nl
    Deze hulpdienst is gratis en dag en nacht bereikbaar
  • Ben je nu in levensgevaar, bel dan 112

Denk je aan zelfmoord? Neem dat serieus en loop er niet mee rond. Je kunt altijd contact opnemen met de hulpverleners van 113 zelfmoordpreventie https://www.113.nl/
Bijvoorbeeld om je gedachten te delen. Of je gepieker even te onderbreken. De hulplijn is dag en nacht bereikbaar. Je kunt met hen bellen of chatten, wat jij zelf het prettigst vindt. Natuurlijk zijn de gesprekken anoniem en vertrouwelijk.    

Heb je suïcidale gedachten en nog geen behandeling of alleen in behandeling bij de huisarts of POH-GGZ, dan kun je altijd gebruik maken van de online therapie of coaching die 113 Zelfmoordpreventie biedt. Tijdens de online therapie word je door een vaste behandelaar begeleid om anders om te gaan met problemen en gedachten aan zelfdoding. 

Wat kun je zelf doen?

  • Probeer te praten over je gedachten met een vriend, familie of iemand anders die je vertrouwt 
  • Maak een afspraak bij je huisarts. Zoek samen naar hulp die bij je past 
  • Het is belangrijk om geen alcohol of drugs te gebruiken 

Reinier van Arkel biedt gratis online zelfhulpmodules aan. Deze trainingen werken preventief en helpen als je klachten niet te ernstig zijn. Je hoeft niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse. 

Ga direct naar online zelfhulp

Informatie over online zorg bij Reinier van Arkel

Lotgenotencontact

Wil je praten met mensen die hetzelfde meemaken? Wil je weten hoe anderen er mee omgaan? Bij de lotgenotengroep Over Leven ontmoeten mensen die zelf te maken hebben met suïcidale gedachten elkaar. Eén keer in de 2 weken gaan zij op woensdagmorgen met elkaar in gesprek over hun gedachten en hoe zij zich nu voelen. Het gewoon kunnen praten over je gedachten kan een enorme opluchting zijn. Niet alleen omdat je de gedachten uitspreekt, maar ook omdat niemand je gaat veroordelen. In de groep vind je begrip en herkenning. Op de website van Stichting Suïcide Preventie lees je de eerstvolgende datum waarop een groep van start gaat. Hier kun je ook terecht voor meer informatie, aanmelding en het stellen van vragen. 

Meld je aan bij stichting suïcidepreventie

De lotgenotengroep vindt plaats bij: Herstelacademie de Stijl Taxandriaplein 1d 5212 TW ’s-Hertogenbosch.

Erik 04

Erik Praten over je gevoelens is belangrijk

Acht jaar geleden was de somberheid zo heftig dat Erik zichzelf niet meer vertrouwde. Met een appbericht naar een goede vriendin startte de hulp. Zowel zijn naasten als professionals zorgden ervoor dat Erik kon werken aan zijn herstel.
Lees het verhaal

Wanneer ga je naar de huisarts?

De eerste stap op weg naar hulp is een afspraak met je huisarts. Die probeert er eerst voor te zorgen dat je veilig bent. De huisarts betrekt daar ook je naasten bij. 

De huisarts kan je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog of naar Reinier van Arkel. 

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met suïcidale gedachten en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn 113 zelfmoordpreventie. Je kunt bellen of chatten met een van de hulpverleners. 

Neem direct contact op: Bel 113 of 0800-0113. Of chat via www.113.nl  

Steun voor familie en naasten